Na hlavný obsah

USA schválili predaj vrtuľníkov Slovensku. Za podporu Ukrajiny dostaneme zľavu, cena je však vyššia

Rezort obrany ich nákup neoznačil ako hlavnú prioritu.

USA schválili predaj vrtuľníkov Slovensku. Za podporu Ukrajiny dostaneme zľavu, cena je však vyššia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov schválilo predbežný predaj vrtuľníkov Viper pre slovenskú armádu. USA ich ponúkajú so zľavou za to, že sme vojensky pomáhali Ukrajine. Cena za stroje je však o viac ako 200 miliónov eur vyššia, ako mala byť pôvodne.

Slovensko vlani na jar poslalo Ukrajine 13 uzemnených stíhačiek MiG-29 sovietskej výroby. USA nám za to ponúkli nákup dvanástich bojových vrtuľníkov Viper s kompletnou výbavou a muníciou. Prípadný predaj už schválila americká strana, teraz je na rade náš rezort obrany. Ten do uzávierky reportáže nereagoval.

„Podľa mne dostupných informácií ministerstvo obrany ešte neobdržalo žiadnu konkrétnu a oficiálnu ponuku, respektíve nejaký návrh zo strany americkej vlády. Nech príde najprv oficiálna ponuka, aby sme to nečítali niekde na webe. Potom sa ozbrojené sily a ministerstvo obrany vyjadria k tomu, či je ponuka zaujímavá, alebo či sa bude zvažovať, či sú Vipre potrebné, alebo je niečo iné potrebné. Podľa mňa to je protivzdušná obrana,“ uviedol člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Marián Saloň (Smer-SD).

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) v minulosti naznačil, že nákup vrtuľníkov Viper momentálne nie je pre našu armádu hlavnou prioritou. „Vipre sú vrtuľníky, ktoré sú určené do útočných akcií. To je nejaká čerešňa na torte, ktorá je určite veľmi dobrá, ale my tú tortu nemáme,“ vyhlásil.

Kúpe vrtuľníkov Viper od Spojených štátov sa v Správach venoval redaktor Timotej Pisch:

Posilnili by obranyschopnosť

Slovenská armáda nemá k dispozícii bojové vrtuľníky od roku 2011, keď uzemnili posledné stroje Mi-24. Podľa opozície by sme mali Vipre nakúpiť.

„Myslím si, že tá ponuka z USA je pre nás výhodná, pretože pokiaľ by sme ju nedostali, myslím si, že by sme sa už k tejto spôsobilosti nevrátili, vzhľadom na nákladovosť a takto to má v podstate za veľmi výhodnú cenu,“ skonštatoval člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS).

„Bavil som sa s vojakmi na tému Viperov, mal som veľa diskusií, či s náčelníkom generálneho štábu, či s inými. Vojaci by ich privítali, treba povedať, že pozemné sily sú niekoľkonásobne výkonnejšie s Vipermi,“ povedal poslanec NR SR Tomáš Valášek (PS).

Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka by 12 bojových strojov výrazne posilnilo obranyschopnosť slovenskej armády. Súčasťou dodávky by malo byť aj 500 rakiet HellFire.

„Tento stroj môže pôsobiť v členitom slovenskom teréne, vie sa veľmi rýchlo vynoriť nad terén. Vie veľmi účinne bojovať až na 10 kilometrov s pozemnými vojskami protivníka, vie ich ničiť zo vzduchu. Takýto bojový vrtuľník je niečo ako lietajúci tank,“ uviedol Macko.

Vyššia konečná suma

V súvislosti s nákupom dvanástich vrtuľníkov Viper sa pôvodne hovorilo o sume 340 miliónov eur, teraz je to už viac ako 550 miliónov. Konečná cena však môže byť ešte vyššia.

„Samotná koncová cena alebo konečná systémová cena bude v kontrakte závisieť od toho, čo všetko si objednáme. Koľko si objednáme munície, rakiet, lebo tie sú pomerne drahé, koľko si objednáme výcviku, aký servis,“ vysvetlil Macko.

Vrtuľníky Viper, ktoré nám ponúkajú Američania, sú už vyrobené a uzemnené v Arizone. Pôvodne ich mal kúpiť Pakistan, predaj však stopol Kongres.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko