Na hlavný obsah

USA uznali opozičného kandidáta za víťaza venezuelských volieb, výsledky preskúma súd

Opozícia zvolala na sobotu ďalšie protesty.

USA uznali opozičného kandidáta za víťaza venezuelských volieb, výsledky preskúma súd
Edmundo González Urrutia so zdvihnutou rukou. Foto: SITA/AP Photo/Cristian Hernandez

Venezuelský režim čelí rastúcemu tlaku zo zahraničia, aby zverejnil úplné výsledky nedeľňajších (28. 7.) sporných prezidentských volieb, po ktorých lojálna volebná komisia vyhlásila za víťaza súčasného autoritárskeho prezidenta Nicolása Madura.

Spojené štáty vo štvrtok (1. 8.) uznali za víťaza opozičného kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutu. Najľudnatejšie krajiny regiónu Brazília, Mexiko a Kolumbia však vyzvali Caracas, aby zverejnil podrobné výsledky volieb.

Najvyšší súd na Madurovu žiadosť nariadil stranám, aby v priebehu dňa predložili zápisnice z volebných miestností. Opozícia zvolala na sobotu (3. 8.) ďalšie protesty.

Situáciu preskúma najvyšší súd krajiny

Zatiaľ čo volebná komisia deň po voľbách uviedla, že Maduro získal 51 percent hlasov bez zverejnenia výsledkov, opozícia tvrdí, že na základe jej údajov zozbieraných vo volebných miestnostiach zvíťazil González s náskokom niekoľkých miliónov hlasov.

„Vzhľadom na presvedčivé dôkazy je Spojeným štátom a predovšetkým venezuelskému ľudu jasné, že prezidentské voľby vo Venezuele vyhral Edmundo González Urrutia,“ uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na Madurovu žiadosť preskúma najvyšší súd krajiny, ktorý má tiež tendenciu prikloniť sa vo svojich rozhodnutiach k režimu, zápisnice z hlasovania. Predložia ich všetky strany. Podľa médií ide o prvý ústupok, ktorý prezident urobil tvárou v tvár zahraničnému tlaku.

Opozícia zároveň plánuje pokračovať v demonštráciách, počas ktorých doteraz v dôsledku zásahov poriadkovej polície zahynulo najmenej 16 ľudí.

„Musíme zostať pevní, organizovaní a zmobilizovaní, hrdí na to, že sme dosiahli historické volebné víťazstvo,“ povedala líderka opozície María Corina Machadová pre agentúru AFP. Opozícia podľa nej musí ukázať svetu, že sa nevzdá boja za uznanie spravodlivého víťazstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet