Na hlavný obsah

V Bratislave sa druhý deň protestovalo proti krokom ministerky kultúry: Protest zorganizovala opozícia

Opozícia kritizuje aj kroky šéfa rezortu spravodlivosti.

V Bratislave sa druhý deň protestovalo proti krokom ministerky kultúry: Protest zorganizovala opozícia
Na bratislavské Námestie SNP prišli tisícky ľudí. Foto: Peter Mlej

V Bratislave sa už druhý deň protestovalo proti krokom ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom SNS). Na Námestie SNP prišlo podľa organizátorov až 18-tisíc ľudí.

Zhromaždenie spoločne zorganizovali opozičné hnutie PS a strana SaS. Okrem ministerky kultúry kritizuje opozícia aj šéfa rezortu spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Oboch chcú odvolávať v parlamente. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) odkazuje, že ministri majú jeho podporu.

V Správach sme pre vás priniesli aktuálne zábery z Námestia SNP:

Pozrite si fotogalériu z utorkového (13. 8.) opozičného protestu proti krokom ministerky kultúry:

Odvolávanie ministerky v parlamente

Ministerka kultúry minulý týždeň odvolala z funkcie riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku, následne aj šéfku Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandru Kusú.

„Išlo o dlhoročných odborníkov, ktorí posunuli tieto národné inštitúcie dopredu a jediné, čím sa previnili, jediný nedostatok je, že zrejme nie sú bezvýhradnými fanúšikmi pani ministerky Šimkovičovej. A to zase, povedzme si pravdu, nie je na Slovensku skoro nikto,“ povedal predseda PS Michal Šimečka.

Okrem zorganizovania protestu na Námestí SNP zbiera opozícia aj podpisy pod odvolávanie Martiny Šimkovičovej v parlamente. Podľa SNS má ministerka kultúry podporu koalície.

„Nie sú nejaké signály, že by toto mohlo prerásť do nejakej koaličnej krízy. To, keď sa na to bude koaličná rada pýtať, to je logické, ale ja by som v tejto chvíli nič zásadné nevyvodzoval,“ uviedol poslanec parlamentu Roman Michelko (SNS).

Opozícia chce odvolať aj ministra Suska

Ďalším, koho chce opozícia odvolávať, je minister spravodlivosti Boris Susko. Ten rozhodol o prepustení bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia.

„Odsúdeného človeka za korupciu. Toto je jednoducho bezprecedentný krok, ktorý urobil minister spravodlivosti. Myslím si, že v rámci právnej úpravy ani nebola úvaha, že takto bude minister spravodlivosti využívať toto oprávnenie,“ skonštatovala exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS).

Boris Susko naopak tvrdí, že ide o štandardný postup, ktorý sa využíval aj v minulosti. „S dovolaním v trestnej veci Dušana Kováčika som sa v plnej miere stotožnil na základe dôkaznej situácie. Dovolanie som si dovolil podpísať na základe svojho najlepšieho vedomia a presvedčenia,“ povedal.

Protest nepodporilo opozičné KDH

Organizovanie protestu nepodporili kresťanskí demokrati. Aj napriek tomu sú ale pripravení hlasovať za odvolanie ministrov.

„Nepripojili sme sa k organizácii politického protestu jednak z dôvodu, že sme podporovali protest organizovaný kultúrnou obcou. A čo sa týka dôvodov ohľadne rozhodnutia pána ministra Suska vo veci Dušana Kováčika, sme toho názoru, že by verejné zhromaždenia v konkrétnej veci nemali vyvíjať neprimeraný tlak na Najvyšší súd SR,“ vysvetlil podpredseda KDH Viliam Karas.

Premiér Robert Fico sa postavil za svojich ministrov. Postup Borisa Suska označil za zákonný. „Podporu si zaslúži aj ministerka kultúry Šimkovičová. Naši oponenti ju nenávidia, lebo presadila celý rad dôležitých mediálnych zákonov a robí to inak, ako by si to oni želali. Ministerka má právo na personálne výmeny vo svojom rezorte a urobil ich v súlade so zákonom,“ uviedol Fico.

Aktuálnemu dianiu na politickej scéne a v oblasti kultúry sa v Správach venoval redaktor Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko