Na hlavný obsah

V Bratislave sa uskutočnil Protest na obranu kultúry. Akciu podporili aj známi herci či vysoké školy

Protestujúci zdôrazňujú, že SNS nesmie spravovať kultúru.

V Bratislave sa uskutočnil Protest na obranu kultúry. Akciu podporili aj známi herci či vysoké školy
Protest zvolala kultúrna obec. Foto: FŠ

V Bratislave sa uskutočnil občiansky Protest na obranu kultúry. Protestujúci sa stretli pred Slovenským národným divadlom, odkiaľ ich pochod pokračoval na námestie SNP. Do ulíc podľa odhadu polície prišlo 9-tisíc ľudí.

Protest organizátori zvolali po odvolaní riaditeľa SND Mateja Drličku a riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandry Kusej.

Protestujúci zdôrazňujú, že SNS nesmie spravovať kultúru. Žiadajú odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej aj generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry Lukáša Machalu.

Ďalšou pripomienkou je naplnenie cieľov stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR do roku 2030 a tiež dodržiavanie transparentných princípov pri odvolávaní manažérov a manažérok kultúrnych inštitúcií.

Protestu v hlavnom mesta sa zúčastnili rôzni umelci a známi herci ako napríklad Marek Adamov, Soňa Gyarfašová, Jozef Lupták, Zuzana Kronerová. Na pódiu vystúpili zamestnanci SNG, ktorí poďakovali ľuďom za podporu a odmietajú tvrdenia o tom, že galéria je prázdna a že by potrebovali krízové riadenie.

Informácie priamo z miesta protestu priniesla v Správach Katarína Janičíková:

Vystúpila aj herečka Jana Oľhová, ktorá zdôraznila, že SND je divadlo pre všetkých a nepotrebujú krízový plán. Vyjadrili sa aj zástupcovia Vysokej školy výtvarných umení, Vysokej školy múzických umení, ako aj Akadémie umenia a rôznych ďalších umeleckých univerzít.

Medzi nimi aj napríklad Fakulta filozofie Univerzity Komenského. Aj táto inštitúcia vyjadrila nesúhlas s krokmi ministerstva. Ministerka by podľa protestujúcich mala spájať kultúrnu obec. Namiesto toho sa cítia jej krokmi zastrašovaní.

Dôvody na zvolanie protestu

Redaktorka Katarína Janičíková sa zhovárala s Katarínou Mišíkovou, členkou občianskej platformy Otvorená kultúra, ktorá protest organizovala. Mišíková vysvetlila dôvody na zvolanie protestu.

„Je to spoločný hlas slovenskej slobodnej kultúry, ktorý odmieta praktiky aktuálneho vedenia ministerstva kultúry. Jednak je to rozoštvávanie spoločnosti a snaha o vnášanie nenávisti medzi verejnosť a umelcov. Sú to mocenské praktiky, svojvoľné likvidovanie funkčných inštitúcií, svojvoľné zmeny legislatívy, ktoré vedú k deštrukcii kultúrnych inštitúcií,“ povedala Mišíková.

Reagoval aj generálny tajomník Služobného úradu MK SR Lukáš Machala. „Čo je to platforma Otvorená kultúra? Koho zastupujú? Nech konkrétne teda povedia, akých umelcov zastupujú, v akom počte. Či sú to umelci združení vo výtvarnom umení, hudobnom umení alebo v ďalších druhoch umenia. Toto si myslím, že je plne v kompetencii pani ministerky a vlády SR, ako naloží so štátnymi úradníkmi. Robím si len svoju prácu a plním programové vyhlásenie vlády. Pokiaľ sa to niekomu nepáči, je to jeho ústavné právo, ale ja v tom budem pokračovať naďalej,“ vyhlásil.

„Protest zvoláva kultúrna obec, ktorej sa ničivé dôsledky ministerstva kultúry priamo dotýkajú,“ informovala na sociálnej sieti platforma Otvorená Kultúra. „Sme presvedčení, že v uliciach musí zaznieť aj hlas občianskej spoločnosti a konkrétne požiadavky smerom k vláde,“ zdôraznila platforma v statuse.

Ministerka kultúry odvolala 6. augusta generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a nasledujúci deň aj šéfku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú. Tieto kroky vyvolali medzi umelcami vlnu kritiky, viaceré umelecké inštitúcie vyjadrili znepokojenie. V reakcii na kroky ministerky kultúry spustila umelecká obec petíciu na jej odvolanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko