Na hlavný obsah

V Česku napáchali búrky miliónové škody. Problémy spôsobili aj na pražskom letisku a železniciach

Najhoršia situácia bola v Prachaticku a Rokycansku.

V Česku napáchali búrky miliónové škody. Problémy spôsobili aj na pražskom letisku a železniciach
Časti Česka sa po víkendových búrkach ocitli pod voudou. Foto: STVR

Včerajšie búrky, ktoré sa prehnali Českom od západu na východ, za sebou zanechali miliónové škody. V niektorých lokalitách spadlo 80 až 100 milimetrov zrážok.

Výsledkom sú zaplavené pivnice, polámané stromy, ťažko prejazdné cesty či regionálne vlakové trate. Najhoršia situácia bola v Prachaticku a Rokycansku. Dve rýchle búrky za sebou v Rokycansku odrezali pracovníčku čerpacej stanice v obci Zbiroh od možnosti evakuácie.

Ženu i jej zaplavený automobil zachraňovali z benzínovej stanice miestni hasiči. „Niesli sme ju na chrbtoch. Keď to začalo, tam bolo päť cm a do 10 minút tam bolo 0,5 metra vody,“ priblížil veliteľ dobrovoľných hasičov Ludvík Svoboda.

Škodám, ktoré v Česku napáchali víkendové búrky, sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Katarína Vítková:

„Za dve hodiny napadlo 80 mm zrážok a ďalšiu hodinu to bolo už 100 mm. Také množstvo sme nevideli už 15 rokov,“ pokračoval starosta obce Zbiroh Josef Štícha.

Regionálne vlaky v južných Čechách bezmála deň a pol nepremávali pre spadnuté stromy i nánosy bahna na lokálnych tratiach. Silný intenzívny dážď prerušil načas aj odbavovanie na Letisku Václava Havla.

Rýchla búrka v Prachaticku v obci Stachy vyliala potok z koryta, vytvoril si vlastné. Zatopil aj strojárenskú dielňu pána Pavela Vozandycha. „Autá stáli za mnou a de facto vyplávali dverami do dielne. Stalo sa to už druhýkrát v tomto roku,“ dodal

Hasiči v Česku počas búrok vyrážali k 900 prípadov. Aktuálne Česko počíta škody. Jediný „smutný bonus“, ktorý priniesli, je mierne ochladenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet