Na hlavný obsah

V Česku našli nevybuchnutú bombu, ktorá si vyžiadala špeciálny postup. Nemôžu s ňou manipulovať 144 hodín

V areáli čiastočne pozastavili výrobu.

V Česku našli nevybuchnutú bombu, ktorá si vyžiadala špeciálny postup. Nemôžu s ňou manipulovať 144 hodín
V areáli spoločnosti Unipetrol v Litvínove, našli nevybuchnutú bombu z čias druhej svetovej vojny. Foto: STVR

V areáli spoločnosti Unipetrol v českom Litvínove našli nevybuchnutú bombu z čias druhej svetovej vojny. Jej okamžitá likvidácia nie je možná. Má nastavený dlhodobý časovač na šesť dní, čiže 144 hodín. V areáli čiastočne pozastavili výrobu. Pracovníkov evakuovali.

Ide o pozostatok bombardovania z 2. svetovej vojny, o bombu britskej výroby s hmotnosťou 250 kg. Z čias, keď rafinérska spoločnosť slúžila nemeckým vojskám ako zdroj pohonných látok. Našla sa v odľahlej časti rafinérie Unipetrol po 80 rokoch.

„Včera sme evakuovali 582 pracovníkov a zahájili riadené odstavovanie výroby. Na zaistení výroby pracuje 272 pracovníkov, ostatní pracujú z domov a čakajú na ďalšie pokyny,“ priblížil hovorca skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl.

Ukázalo sa, že štvrťtonová bomba obsahuje sto kilogramov výbušniny a má zložitejší mechanizmus rozbušky. Aj preto polícia napokon evakuovala 1,5-kilometrový perimeter.

„Na miesto sme vyslali pyrotechnika, ktorý určil, že ide pravdepodobne o leteckú britskú pumu s iniciáciou 144 hodín. Z tohto dôvodu môžu pyrotechnici pracovať až 27. augusta,“ informovala hovorkyňa Polície ČR, územné oddelenie Teplice Ilona Gazdošová.

Po večernom rokovaní krízového štábu polícia uzavrela cestu 1/27 medzi Mostom a Litvínovom aj železničnú dopravu cez most v Litvínove. Výroba v rafinérskej časti chemičky Unipetrol bude obmedzená minimálne do stredy (28. 8.)

Téme sa v Správach o 16:00 h venovala aj redaktorka Katarína Vítková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet