Na hlavný obsah

V Česku sa podarilo odvrátiť tragédiu. Takmer sa tam čelne zrazili dva osobné vlaky

V dôsledku incidentu bola na trati na niekoľko hodín zastavená železničná doprava.

V Česku sa podarilo odvrátiť tragédiu. Takmer sa tam čelne zrazili dva osobné vlaky
Snímka z miesta incidentu. Foto: Drážní inspekce

Dva osobné vlaky sa v nedeľu (4. 8.) večer takmer čelne zrazili v meste Jablonné nad Orlicí na severovýchode Česka. Jeden z rušňovodičov prešiel okolo návestidla, ktoré mu zakazovalo ďalšiu jazdu a vošiel do cesty druhému vlaku. Od zrážky ich delilo len približne 30 metrov. Informuje o tom portál Novinky.cz.

Podľa českej Železničnej inšpekcie (Drážní inspekce) prišlo k incidentu v nedeľu o 21.14 h v stanici Jablonné nad Orlicí. Inšpekcia uviedla, že chyby sa dopustil rušňovodič vlaku Os 7180, ktorý skrížil cestu protiidúcemu vlaku OS 7185 na trase Ústí nad Orlicí-Králíky. Stalo sa tak aj napriek tomu, že návestidlo mu zakazovalo, aby pokračoval v jazde.

Podľa portálu Zdopravy išlo o vlaky prepravnej spoločnosti Leo Express. Rušňovodič si svoju chybu uvedomil, začal brzdiť a oba vlaky stihli včas zastaviť. „Čelá vlakov sa zastavili 32 metrov od seba. Mimoriadna udalosť sa zaobišla bez zranených a hmotných škôd,“ uviedli inšpektori.

„Mimoriadna udalosť v železničnej stanici Jablonné nad Orlicí bola chybou rušňovodiča, ktorý prešiel okolo návestidla v polohe zakazujúcom jazdu. Rušňovodič je v skúšobnej dobe… bude (s ním) rozviazaný pracovný pomoc,“ uviedla spoločnosť Leo Express vo vyjadrení.

Podľa hovorcu dopravcu sa v oboch vlakoch v čase incidentu nachádzalo celkom 20 cestujúcich a spoločnosť im preplatila cenu cestovného lístka.

V dôsledku incidentu bola na trati na niekoľko hodín zastavená železničná doprava. Česká Železničná inšpekcia v súčasnosti incident vyšetruje, aby mohla vyhotoviť záverečnú správu.

Od januára tohto roka do júla sa na českých železniciach vyskytlo 100 prípadom nepovolenej jazdy, uvádza portál Zdopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet