Na hlavný obsah

V jadrovej elektrárni na Ukrajine, ktorú okupujú Rusi, vypukol požiar

Z jednej z veží sa valí hustý čierny dym.

Ruské jednotky v areáli okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny zapálili oheň, uviedol v nedeľu (11. 8.) na X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dá sa podľa neho vidieť z územia, ktoré má Kyjev pod kontrolou.

Radiácia je zatiaľ v norme, poznamenal. Ruský manažment elektrárne podľa agentúry Reuters tvrdí, že požiar nemá žiadny vplyv na bezpečnosť.

Zelenskyj k svojmu príspevku pridal video, na ktorom vidno hustý čierny dym vychádzajúci z jednej z elektrárenských veží.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného z ukrajinských činiteľov v meste Nikopol, odkiaľ elektráreň vidno, napísala, že podľa neoficiálnych informácií Rusi v jednej z chladiacich veží zapálili veľké množstvo automobilových pneumatík.

Ruský personál oznámil, že požiar začal blízko chladiacich veží a hasiči sa ho teraz snažia uhasiť.

Odkedy ruské sily krátko po vpáde na Ukrajinu v roku 2022 elektráreň obsadili, panujú obavy ohľadom bezpečnosti v areáli. Elektráreň, jedna z najväčších svojho druhu v Európe, sa nachádza blízko frontovej línie a Rusko a Ukrajina sa v minulosti navzájom obviňovali z jej ostreľovania.

Hoci je šesť reaktorov odstavených, zariadenie stále potrebuje energiu a kvalifikovaný personál na prevádzku kľúčových systémov, ktoré napríklad zabezpečujú chladenie reaktorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet