Na hlavný obsah

V Košiciach má vzniknúť centrum na umývanie vlakov. Pred výstavbou musia vyriešiť nelegálnu osadu

Na výstavbu použijú financie z eurofondov.

V Košiciach má vzniknúť centrum na umývanie vlakov. Pred výstavbou musia vyriešiť nelegálnu osadu
Ilustračná snímka. Foto: STVR/ZSSK

V Košiciach by malo pribudnúť ďalšie stredisko na umývanie a údržbu vlakov. Železničná spoločnosť Slovensko ho plánuje postaviť za približne 180 miliónov z eurofondov. V časti pozemkov, kde by malo centrum stáť, je teraz nelegálna osada.

V takomto centre chcú železničiari vlaky nielen umývať či upratovať, ale slúžiť by malo aj na drobné opravy či údržbu vozidiel.

Kde vyrastie nové stredisko na umývanie a údržbu vlakov zisťoval v Správach :24 redaktor Ondrej Behún:

„Stredisko technicko-hygienickej údržby nám umožní znížiť počet zálohových vozidiel a taktiež prispeje k ich efektívnejšiemu využitiu, čo samozrejme prispeje k zlepšeniu a zefektívneniu železničnej osobnej dopravy,“ uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

Vyrásť by malo neďaleko hlavnej stanice v priestoroch košického rušňového depa. „Koncentrácia v jednej lokalite zabezpečí lepšie využitie potrebných zariadení. Takéto riešenie považujeme za efektívne z ekonomického aj z prevádzkového hľadiska,“ ozrejmil Drevický.

Nová stavba zaberie nevyužívané pozemky a sčasti tie, ktoré sú využívané ako záhradkárska oblasť. Tam sa nachádza aj nelegálna osada so zhruba 50 obyvateľmi. „Nemáme kde ísť, kde pôjdeme? Už podpísali papiere, že nám budú dávať nejaké byty a čakáme a nič,“ obávajú sa obyvatelia osady.

Riešenie vysťahovania osady

Riešenie obyvateľov v nelegálnych osadách je podľa železníc v kompetencii mesta. To požiadavku na vysťahovanie týchto obyvateľov zatiaľ neeviduje.

„Neplánujeme žiadnu rýchlu ani nepremyslenú likvidáciu tejto osady, pretože problém by sme takýmto spôsobom presunuli iba niekam inam,“ ubezpečil hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

„Presťahovať ich z jedného miesta na druhé nie je šťastné riešenie. Samozrejme, dočasne musí magistrát nastaviť nejaké alternatívne riešenie,“ reagoval splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško.

„V každom prípade je potrebné koordinovať systematicky takéto aktivity a to v spolupráci s vyšším územným celkom a okolitými obcami,“ podotkol Tokarčík.

„Sme pripravení byť plne súčinní pri riešení tejto problematiky,“ povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický. Železničná spoločnosť tvrdí, že je aj v kontakte s neziskovými organizáciami, ktoré takýmto ľuďom pomáhajú, a snaží sa nájsť vhodné riešenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny