Na hlavný obsah

V Košiciach vyčíňali podpaľači, napáchali štvrťmiliónové škody. Ľudia sa boja, mestská časť prijíma opatrenia

V mestskej časti Sever horelo už dvakrát.

V Košiciach vyčíňali podpaľači, napáchali štvrťmiliónové škody. Ľudia sa boja, mestská časť prijíma opatrenia
Obhorená bytovka v Košiciach. Foto: STVR

Košická mestská časť Sever pristupuje k viacerým bezpečnostným opatreniam. V priebehu ani nie týždňa tam vyčíňali podpaľači dvakrát. Napáchali škody bezmála za 250-tisíc eur.

V tesnej blízkosti bytoviek prekvapili ľudí v noci zo soboty (27. 7.) na nedeľu (28. 7.) horiace kontajnery. O dva dni neskôr len o ulicu ďalej vznikol ešte väčší požiar.

Podpaľačstvo v Košiciach bolo témou reportáže redaktorky Miriam Palkovej v Správach:

Na Ulici Obrancov mieru oheň najprv zachvátil autá a potom aj fasádu budovy. Plamene šľahali až do výšky štvrtého poschodia.

“Som veľmi smutný z tých udalostí, ktoré sa udiali posledné dni. A práve preto sa snažíme aj komunikovať s obyvateľmi a upokojovať ich, aby sa tejto vzniknutej situácie nebáli a pevne verím, že nebude to ďalej pokračovať,“ uviedol starosta mestskej časti Košice-Sever František Ténai.

“Celkom so strachom tu chodíme hlavne večer. Prekvapuje ma tá agresivita ľudí, ktorá je v poslednom čase a sama nemôžem pochopiť tieto veci, ako niekto môže podpáliť auto a v podstate ublížiť aj ľuďom ktorí tu bývajú,” povedala jedna z obyvateliek mestskej časti.

Bezpečnostné opatrenia

Mestská časť preto pristúpila k viacerým bezpečnostným opatreniam. “Zjednosmerňujeme ulice, aby sme vytvorili ďalšie parkovacie miesta a obyvatelia neparkovali priamo pod bytovkou. Aby neohrozovali seba, svoje deti a svojich susedov. Do budúcna plánujeme lepší monitoring verejných priestorov zakúpením kamier a systému,” pokračoval Ténai.

O pomoc požiadali aj mestskú a štátnu políciu. “Na elimináciu takýchto prípadov vykonávame preventívne opatrenia, ktoré však z taktických dôvodov nie je možné zverejniť,” dodala krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Polícia v oboch prípadoch vedie trestné stíhanie pre zločin poškodzovania cudzej veci. V prípade dokázania viny hrozí páchateľom tri až desať rokov za mrežami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny