Na hlavný obsah

V Kremnici otvorili najmodernejšiu kompostáreň na Slovensku: Bude slúžiť zhruba osemtisíc ľuďom

Mesto na ňu získalo peniaze z rezortu životného prostredia.

V Kremnici otvorili najmodernejšiu kompostáreň na Slovensku: Bude slúžiť zhruba osemtisíc ľuďom
Ilustračná snímka kompostu. Foto: STVR

V Kremnici otvorili najmodernejšiu kompostáreň na Slovensku. Mesto na ňu získalo peniaze z ministerstva životného prostredia. Rezort chce v budúcnosti podporiť aj ďalšie podobné projekty.

Nová kompostáreň bude slúžiť nielen obyvateľom Kremnice, ale aj deviatich okolitých obcí, dohromady zhruba osemtisíc ľuďom. Samotná kompostovacia linka je najmodernejšou na Slovensku a využíva bezzápachovú technológiu.

„Spracováva kuchynský odpad, takže to, čo sa pozbiera v meste Kremnica, založí sa do tohto zariadenia, kde osem až desať týždňov zrie a premieňa sa pomocou baktérií na kompost,“ vysvetlila konateľka dodávateľskej spoločnosti Tatiana Hrádelová.

Novej kompostárni v Kremnici sa v Správach venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Dvetisíc ton odpadu ročne

Kapacita kompostárne je takmer dvetisíc ton ročne. Zníženie skládkovania biologicky rozložiteľného odpadu je jedným z hlavných cieľov programu odpadového hospodárstva.

„Druhá vec, samozrejme, treba to brať z hľadiska ochrany životného prostredia, a to je základ toho celého. Jedna vec je platná legislatíva, ale druhá vec je, že to, čo sa sem z prírody dostane, nech aj do prírody ide,“ uviedol primátor mesta Kremnica Martin Novodomec.

„Podpísala sa dohoda medzi mestom Kremnica aj našou obcou. Ide určite o veľké plus. Je to tu blízko, zastrešuje to mikroregión Kremnica a okolie,“ priblížil starosta obce Horná Ves Michal Mecele.

Kompostáreň podporil aj envirorezort

Novú kompostáreň v Kremnici podporil rezort životného prostredia nenávratným finančným príspevkom vo výške 2,7 milióna eur. Samospráva projekt financovala päťpercentnou spoluúčasťou.

„Je to veľmi inšpiratívne aj pre všetky obce Slovenska, pretože to, čo nejde na skládku a sa napríklad skompostuje alebo plasty, že sa použijú na výrobu iných granulátov, je niečo, čo je výhodné nielen pre krajinu, ale aj pre samotných občanov danej obce,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva životného prostredia Gabriela Matečná.

Na skládkach stále končí viac ako 60 percent bioodpadu. Zvyšok dokážeme spracovať. Cieľom nového programu odpadového hospodárstva je zvýšiť mieru spracovaného bioodpadu o viac ako polovicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny