Na hlavný obsah

V kuloároch sa hovorí o jesennej rekonštrukcii vlády, potvrdili to zdroje z prostredia koalície

Jedným z rezortov, ktorý sa môže na jeseň riešiť, je kultúra.

V kuloároch sa hovorí o jesennej rekonštrukcii vlády, potvrdili to zdroje z prostredia koalície
Predstavitelia vlády SR. Foto: TASR/Martin Baumann

Mimoriadna schôdza, na ktorej chce opozícia odvolávať ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nom. SNS), by mohla byť o týždeň. Strany avizujú, že majú dostatok podpisov a zastupujúcemu predsedovi parlamentu ich predložia v piatok (16. 8).

Opozícia však zvoláva aj mimoriadny kultúrny výbor. Z kuloárov medzitým zaznieva, že sa pripravuje na jeseň rekonštrukcia vlády. Koaliční poslanci to označujú za špekulácie a ministerku pri odvolávaní podržia.

Opozícia má dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze. Odchod ministerky Martiny Šimkovičovej žiada pre jej rozhodnutie odvolať riaditeľov Slovenského národného divadla a galérie.

Strany predpokladajú, že podpisy odovzdajú najneskôr v piatok. Zastupujúci predseda parlamentu ju v takom prípade musí zvolať do týždňa.

Zora Jaurová z Progresívneho Slovenska (PS) si však myslí, že schôdzu sa nepodarí otvoriť pre letné dovolenky. Koaličné strany sa podľa nej nebudú na odvolávanie ministerky ponáhľať a zvolávať svojich poslancov. „Tipujem, že sa im nepodarí zohnať tých ľudí ani nemajú až taký dôvod ich zháňať,“ povedala. V takom prípade sa schôdza presunie na september.

Koalícia stojí za ministerkou

Koalícia naďalej za ministerkou stojí. „Opozícia nemôže robiť personálnu politiku koalície. Jej pozícia, keď ju odvolávajú, je ešte silnejšia,“ uviedol predseda kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS).

Opozičná SaS vyzýva priamo premiéra, aby neignoroval protesty z uplynulých dní a doručil prezidentovi návrh na demisiu ministerky kultúry. Liberáli odkazujú, že nespokojnosť ľudí s krokmi Martiny Šimkovičovej narastá.

Premiér len nedávno označil opozičnú snahu odvolávať ministerku za nezmyselnú. „Minister predsa zodpovedá za svoj rezort a má právo vybrať si ľudí, s ktorými chce pri riadení rezortu a jeho súčasti spolupracovať,“ vysvetlil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Jesenná rekonštrukcia vlády

V politických kuloároch sa okrem toho už určitý čas špekuluje o jesennej rekonštrukcii vlády. Rádiožurnálu potvrdili tieto úvahy zdroje z prostredia koalície. Opozícia v tejto súvislosti tvrdí, že jedným z rezortov, ktorý sa môže na jeseň riešiť, je aj ministerstvo kultúry.

„Z toho, čo ja počúvam aj od koaličných poslancov, tak s ňou je nespokojnosť naprieč politickým spektrom,“ priblížila poslankyňa Zora Jaurová.

Poslanec Roman Michelko odkazuje, že šumy ohľadne rekonštrukcie vlády zachytil. Podľa neho ide o špekulácie. „Samozrejme, reči sú naozaj okolo dvoch mesiacov, ale to sú reči. Neviem o tom, že by Fico myslel vážne, že chce nejak meniť,“ uviedol.

Opozícia chce okrem ministerky kultúry odvolávať aj ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), ktorý rozhodol o prepustení niekdajšieho špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál