Na hlavný obsah

V Kyjaticiach vrátili život dvestoročnej budove. Chcú tam vystavovať vzácne hračky

Turisti i domáci si môžu prísť vyrobiť vlastné.

V Kyjaticiach vrátili život dvestoročnej budove. Chcú tam vystavovať vzácne hračky
Na snímke hračky z výstavy v Kyjaticiach. Foto: STVR

V obci Kyjatice na Gemeri obnovujú dobrovoľníci dom, v ktorom chcú vystavovať vzácne hračky zapísané do kultúrneho dedičstva. V budove spred 200 rokov zriadili remeselnú dielňu. Chodia tam domáci aj zahraniční turisti.

Nová remeselná dielňa na výrobu jedinečných hračiek je v Kyjaticiach určená aj pre deti. Na kurz prišli niektoré až britských ostrovov či Viedne. Kyjatické hračky, výnimočné výzdobou, patria do nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

„Tie najstaršie, ktoré som v múzeu našiel, sú zo začiatku 19. storočia a súvisia s výrobou susekov- to boli drevené skrine stĺpikovité, ktoré sa používali na uskladnenie zrna alebo šatstva,“ priblížil výrobca kyjatických hračiek Ladislav Hedvigi.

Do remeselnej dielne na výrobu hračiek sa bol v Správach pozrieť redaktor Radovan Kondrlík:

Dobrovoľníci čiastočne obnovili asi 200 rokov starú budovu bývalej školy. Pôsobil v nej ešte spisovateľ Pavol Dobšinský.

„Snažíme sa do asi 20 štvorcov veľkej časti vtesnať to, čo by sme chceli urobiť v celej škole. To znamená prezentovať hračky formou výstav. Máme tu vitrínu, napríklad na verande,“ opísal Hedvigi.

Oprava stála takmer 40-tisíc eur. Necelých 30-tisíc získali z verejnej zbierky, zvyšok od Banskobystrickej krajskej samosprávy a vlády.

„Vznikajú v nej zaujímavé aktivity, že nie je to len o samotnej výrobe kyjatických hračiek, ale ľudia si môžu odniesť takýto veľmi pekný zážitok, že si to skúsia,“ ozrejmil Jaroslav Hric z oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer Jaroslav Hric.

Dobrovoľníci z občianskeho združenia Kyjatické hračky by chceli postupne obnoviť celú budovu bývalej školy. Odhadujú, že náklady na investíciu sa vyšplhajú do výšky 300-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny