Na hlavný obsah

V materských školách chýbajú učiteľky. Riešením má byť finančný príspevok, odborári volajú po vyšších platoch

Odborári apelujú na valorizáciu platov.

V materských školách chýbajú učiteľky. Riešením má byť finančný príspevok, odborári volajú po vyšších platoch
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V materských školách chýbajú učiteľky. Najväčší problém s nedostatkom pedagógov je vo väčších krajoch ako Bratislava, Košice, či Banská Bystrica. Na problém upozorňuje aj Združenie miest a obcí. Vláda prichádza s riešením, ktoré by mohlo problém zmierniť. Príspevok k platu dostanú od budúceho roku aj učiteľky materských škôl. Školskí odborári apelujú na valorizáciu ich platov.

„Hovoríme to preto, lebo takáto nízka suma nepomôže zamestnancom v školstve, aby sa dostali na vyššiu životnú úroveň, aby si nemuseli hľadať ďalšie zamestnania. Vidíme tu jediné východisko a to razantné navýšenie finančných prostriedkov do školstva,“ uviedol preedseda Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek.

„Určite bolo by lepšie, keby sa platy valorizovali,“ povedala riaditeľka Materskej školy Pifflova v Bratislave Emília Šimková.

„Tých 135 alebo 140 eur nie je veľa, ale je to viac ako nič. Zatiaľ. Musíme presviedčať aj kolegov na ministerstve financií, že to má zmysel. To nenahrádza základnú valorizáciu, robí to nejaké rozdiely,“ vyhlásil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Chýbajúcim učiteľkám v materských školách sa v Správach venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko