Na hlavný obsah

V Národnom parku Slovenský raj obnovili vzácnu studňu. Zrekonštruovali ju do historicky vernej podoby

Turisti sa vodou zo studne môžu osviežiť, no piť by ju nemali.

V Národnom parku Slovenský raj obnovili vzácnu studňu. Zrekonštruovali ju do historicky vernej podoby
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V Národnom parku Slovenský raj obnovili vzácnu studňu. Nachádza sa na dôležitej križovatke turistických trás na Poľane – Glac. Už dávno tam viedla stará furmanská cesta, ktorá spája Spiš s Gemerom. Turisti sa vodou zo studne môžu osviežiť, no piť by ju nemali.

„Lokalita Glac je významný turistický bod. Zo všetkých strán ústia do tejto planiny rokliny Slovenského raja,“ hovorí riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

“Glac je známe ako staré historické miesto. Jednak kvôli alašu, ktorý tu bol a niekedy to bol kataster obce Hrabušice,“ skonštatoval bývalý starosta obce Hrabušice Štefan Labuda.

Vzácnej studni v Slovenskom raji sa v Správach venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Na mieste je i horáreň, ku ktorej patrila studňa a takzvaný alaš, kde sa prepriahali kone furmanov. „Tá studňa na Glaci, je jediná pripomienka tých stavieb, ktoré sú dnes v ruinách,“ upozorňuje Dražil.

Vďaka úspešnému projektu sa mohli miestni pustiť do opravy studne. “Najťažšia úloha pre nás bola vyčistiť studňu. To bolo náročné a hlavne riskantné. Tých nánosov tam bolo veľa,“ priblížil predseda OZ Zelená hora v Hrabušiciach Ladislav Novotný.

Rekonštrukcia studne

Podarilo sa im zrekonštruovať studňu do historicky vernej podoby. Aby vydržala čo najdlhšie, použili na jej opravu drevo z červeného smreka. 

“To drevo bude pracovať. Ono nakoniec získa takú sivočiernu farbu. Po pár rokoch to bude sivočierna stavba, ktorá zapadne do prírody. Chceli sme osadiť železnú mrežu, kvôli tomu, aby turisti mali prístup pozrieť sa do studne, aby bola bezpečná,“ uviedol Novotný.

“Tie studničky, čo tu človek stretá po ceste, dokážu pomôcť a namotivovať na ďalšiu cestu,“ hovorí jedna turistka. “Je to pre nich zastávka, možnosť osvieženia, v prvom rade,“ dodáva Dražil.

“Je tam pôvodné vedro, ktoré sme našli v studni, ktoré sa používalo na kŕmenie koní. Voda je fajne chladná. Opláchnuť tvár si určite môžu, voda má pod 10 stupňov, avšak mikrobakteriálna zložka tam je zvýšená a z toho dôvodu neodporúčame vodu z Glackej studne piť,“ zdôraznil Novotný.

Okrem rekonštrukcie studne tu vyrobili a osadili aj dve lavičky a informačnú tabuľu v slovenskom a anglickom jazyku. Tá približuje históriu tohto miesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny