Na hlavný obsah

V Prahe sa začína Globsec: Konferencia sa tam presunula z Bratislavy, kde sa konala predošlých 18 rokov

Heslom 19. ročníka tejto bezpečnostnej konferencie je "Ako utíšiť búrku".

V Prahe sa začína Globsec: Konferencia sa tam presunula z Bratislavy, kde sa konala predošlých 18 rokov
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Profimedia

V českom hlavnom meste sa v piatok (30. 8.) začína trojdňová medzinárodná konferencia Globsec Forum 2024. Do Prahy podľa riaditeľa rovnomennej organizácie Róberta Vassa príde približne 2-tisíc hostí z viac než 70 krajín vrátane premiérov, prezidentov a desiatok ministrov.

Heslom 19. ročníka tejto bezpečnostnej konferencie je „Ako utíšiť búrku“. To podľa organizátorov odkazuje na zložitú medzinárodnú situáciu vyplývajúcu z vojen na Ukrajine a Blízkom východe. Tohtoročný Globsec sa bude prvýkrát konať v hlavnom meste ČR, predchádzajúcich 18 ročníkov prebehlo v Bratislave.

Zmena prišla v čase, keď sa súčasná slovenská vládna koalícia o GLOBSEC-u vyjadruje kriticky. Organizátori však uvažovali o zmene miesta konferencie už niekoľko rokov, pretože posledné roky ukázali, že v Bratislave je logisticky stále náročnejšie zorganizovať konferenciu takýchto rozmerov. 

Ekonomický prínos konferencie

Prezident Globsecu Róbert Vass sa vyjadril, že ekonomický prínos pre Bratislavu bol obrovský. Organizácia si ho nechala vypočítať za 18 rokov, konzultovala to aj s Útvarom hodnoty za peniaze na ministerstve financií.

Výsledkom analýzy je, že konferencia prinášala v priebehu jedného mesiaca slovenskej ekonomike trojnásobok toho, čo v nákladoch stála – a to je veľmi konzervatívny odhad. Zároveň vytvára pozitívny imidž Bratislavy a pozitívne správy o krajine na celom svete. Prináša k nám významných ľudí a investorov, ktorí by sem za normálnych okolností neprišli, poukazuje Vass.

„Mnohí z tých investorov investovali do slovenských a stredoeurópskych start-upov. A to sú všetko nevyčísliteľné výsledky a dôsledky aj tejto konferencie, ktorá dávala Slovensko a Bratislavu na mapu sveta,“ dodal.

Prestížni účastníci Globsecu

Okrem ozbrojených konfliktov a ďalších kríz budú účastníci diskutovať aj o hrozbách hybridných vojen, rastúcom vplyve autoritárskych režimov a spravodlivom mieri. Debatovať sa tiež bude o budúcnosti EÚ v novom funkčnom období Európskej komisie, technologickej revolúcii v oblasti umelej inteligencie (AI) a súvisiacich vplyvoch na národnú bezpečnosť.

Na konferencii sa zúčastnia predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, dánska premiérka Mette Frederiksenová aj fínsky prezident Alexander Stubb. Z českých politikov vystúpi prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský a ďalší ústavní činitelia.

Von der Leyenovej aj Frederiskenovej počas piatkového galavečera na Pražskom hrade udelia Českú a slovenskú transatlantickú cenu za ich prínos v oblasti medzinárodnej spolupráce. Rovnaké ocenenie bude udelené in memoriam aj bývalému českému diplomatovi Martinovi Povejšilovi.

Globsec Forum 2024 sa v českom hlavnom meste bude konať od 30. augusta do 1. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet