Na hlavný obsah

V prípade vyšetrovania atentátu na Robert Fica prišli nové dôkazy z USA

Pochádzajú od spoločnosti Meta, ktorá prevádzkuje sociálnu sieť Facebook.

V prípade vyšetrovania atentátu na Robert Fica prišli nové dôkazy z USA
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V prípade vyšetrovania atentátu na premiéra Robert Fica prišli nové dôkazy zo Spojených štátov. Pochádzajú od spoločnosti Meta, ktorá prevádzkuje sociálnu sieť Facebook. Po atentáte sa objavili informácie, že zo sociálnej siete niekto vymazal profil Juraja Cintulu v čase, keď už bol v rukách polície. Vyšetrovatelia preverujú aj prvé údaje od spoločnosti Google.

Generálna prokuratúra spresnila, že údaje boli poskytované v dvoch krokoch. V tom prvom im obe spoločnosti dali tzv. neobsahové údaje. V druhom kroku išlo už o obsahové údaje, ktoré v piatok (16.8.) Meta zabezpečila k trom účtom na svojich sieťach. Žiadosť o obsahové údaje od Googlu ešte preverujú justičné orgány USA.

„Obstarávanie dôkazov prostredníctvom medzinárodnej justičnej spolupráce je napriek maximálne možnej miere súčinnosti zo strany našich zahraničných partnerov časovo náročným procesom, ktorý má vplyv na celkovú dĺžku prípravného trestného konania. To je potrebné mať na zreteli pri vyslovovaní predčasných záverov či kritike,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Od atentátu na premiéra Roberta Fica vo štvrtok uplynuli tri mesiace. Opozícia tento týždeň kritizovala, že vyšetrovanie ide pomaly a bez informovania verejnosti.

Novým informáciám v kauze atentátu na premiéra Fica sme sa venovali aj vo večerných Správach, pozrite si video:

„V trestnej veci atentátu na premiéra prebieha neverejné prípravné konanie. Aktuálne sa zisťujú a zaisťujú dôkazy slúžiace na objasnenie veci a potrestanie páchateľa,“ uviedla v stredu Drobová.

„S ohľadom na neverejný charakter prípravného trestného konania, a to aj vzhľadom na povahu a závažnosť stíhaného trestného činu (obzvlášť závažný zločin teroristického útoku), by poskytnutie čiastkových (selektívnych) informácií bolo nielen nekorektné, ale najmä škodlivé z pohľadu dosiahnutia účelu trestného konania,“ zdôraznil generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Doplnil, že v prípravnom konaní sú vykonávané aj také procesné úkony, ktorých charakter vylučuje informovanie o ich vykonávaní, ako aj o ich obsahu.

Predsedu vlády Roberta postrelili 15. mája po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Fico bol v život ohrozujúcom stave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko