Na hlavný obsah

V ruskej väzbe zomrel počas držania hladovky protivojnový aktivista

Ruské úrady ho zadržali koncom mája v súvislosti s obvineniami z extrémizmu.

V ruskej väzbe zomrel počas držania hladovky protivojnový aktivista
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vo vyšetrovacej väzbe na ruskom Ďalekom východe zomrel počas držania hladovky ruský pianista a protivojnový aktivista Pavel Kušnir, oznámila ľudskoprávna monitorovacia skupina OVD-Info. Informuje o tom správa agentúry DPA.

Kušnir (39) zomrel vo väzenskom zariadení v meste Birobidžan. Podľa novinárky a ľudskoprávnej aktivistky Oľgy Romanovovej odmietal Kušnir počas hladovky prijímať aj tekutiny. Podľa OVD-Info pritom nie je známe, ako dlho a prečo aktivista hladovku držal.

Kušnir pôsobil vo filharmonickom orchestri v Birobidžane. Hudobník sa pritom netajil svojim nesúhlasom s inváziou Ruska na Ukrajinu. Napísal aj knihu namierenú proti vojne a mal kanál na platforme Youtube, na ktorom podľa ruského investigatívneho portálu The Insider kritizoval politiku ruskej vlády i vojnu na Ukrajine. Jeho kanál mal však len veľmi málo odberateľov.

Ruské úrady ho zadržali koncom mája v súvislosti s obvineniami z extrémizmu. Podľa ruského nezávislého spravodajského portálu Meduza jeho zadržanie súviselo s videami namierenými proti vojne na Ukrajine a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Podľa OVD-Info otvorili ruské úrady už takmer 1000 prípadov voči protivojnovým aktivistom v Rusku. Takmer 300 je pritom väznených.

Vo štvrtok prišlo k veľkej výmene väzňov medzi Ruskom a západnými krajinami. Prepustený člen ruskej opozície Iľja Jašin pritom v piatok v nemeckom meste Bonn uviedol, že z Ruska odísť nechcel a že sa tam nachádzajú iní vážne chorí politickí väzni, ktorých záchrana je naliehavejšia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet