Na hlavný obsah

V SND skončil ďalší riaditeľ. Rezignoval šéf opery Martin Leginus

Dôvodom je neudržateľná situácia v divadle.

V SND skončil ďalší riaditeľ. Rezignoval šéf opery Martin Leginus
Na snímke Martin Leginus. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Riaditeľ Opery SND Martin Leginus rezignoval k strede (21. 8.) na funkciu riaditeľa. TASR o tom informovala PR manažérka divadla Jana Alexová.

Ako dôvod uviedol neakceptovateľnú a neudržateľnú situáciu, do ktorej SND priviedlo rezortné vedenie, keď SND necháva už tretí týždeň bez riadneho štatutára. Zdôraznil, že manažment opery v súčasnosti nemôže reagovať na náhle situácie, ktoré v rámci prevádzky často vznikajú.

„Prevádzka Opery SND v podobe, v akej má fungovať, je zablokovaná. S ponechaním takéhoto stavu nesúhlasím a odmietam prijať zodpovednosť za dôsledky vyvolané neriešením tejto situácie zo strany rezortného vedenia,“ dodal Leginus.

Pripomenul, že opera má za sebou úspešné obdobie a v medziročnom hodnotení dosiahla percentuálny nárast vo všetkých merateľných ukazovateľoch. Za uplynulý rok dosiahla návštevnosť v opere viac ako 80 percent, čo je najviac za posledných 15 rokov.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) odvolala generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku ešte 6. augusta. O desať dní na to rezignoval aj ekonomický riaditeľ divadla Matej Bošňák. Leginus viedol opernú zložku národného divadla od augusta 2023.

Rezignácii Martina Leginusa sa Správach venovala aj redaktorka Andrea Šeligová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko