Na hlavný obsah

V Turecku zúri mohutný lesný požiar. Z oblasti evakuujú čoraz viac ľudí

V súvislosti s požiarmi zadržali šesť ľudí.

V Turecku zúri mohutný lesný požiar. Z oblasti evakuujú čoraz viac ľudí
Západ Turecka devastuje požiar. Foto: TASR/AP

Tureckí hasiči v sobotu (17. 8.) už tretí deň bojujú so silným lesným požiarom v provincii Izmir na západe krajiny. V noci evakuovali z oblasti ďalšie stovky ľudí, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na tureckých predstaviteľov a médiá.

Požiar vypukol ešte vo štvrtok a pomocou vetra s rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu sa rýchlo rozšíril aj do obytných zón. Vrtuľníky a lietadlá, ktoré boli dočasne uzemnené pre silný vietor, v sobotu ráno pokračovali v hasení plameňov, uviedla stanica NTV.

Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya povedal, že v noci na sobotu evakuovali 900 ľudí z piatich postihnutých okresov mesta Izmir, kde požiar zničil 17 obytných domov.

Dve lietadlá a 11 vrtuľníkov

Minister pôdohospodárstva Ibrahim Yumakli ďalej dodal, že do hasenia sú momentálne zapojené dve lietadlá a 11 vrtuľníkov. Obyvatelia mesta by sa však podľa neho nemali „obávať“.

Požiarom bolo dosiaľ zasiahnutých približne 1600 hektárov územia. Za posledný týždeň vypuklo celkovo 131 lesných požiarov na poľnohospodárskej a lesnej pôde v mestách Izmir, Aydin, Bolu, Mugla a Manisa, uviedol turecký úrad pre zvládanie katastrof a núdzových situácií (AFAD) na sociálnej sieti X.

Z dôvodu neočakávaných poveternostných podmienok podľa slov Yumakliho zostávajú úrady v pohotovosti až do polovice septembra.

V Turecku podľa agentúry DPA medzičasom zadržali šesť ľudí – dve osoby v Izmire a štyri v Bolu – podozrivých zo sabotáže v súvislosti s lesnými požiarmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet