Na hlavný obsah

V zajatí bol 40 rokov. Posledného slona zo zoo v Juhoafrickej republike vypustili do voľnej prírody

Nový domov Charlieho je rezervácia, kde prekvitá populácia slonov.

V zajatí bol 40 rokov. Posledného slona zo zoo v Juhoafrickej republike vypustili do voľnej prírody
Na snímke slon Charlie. Foto: ČTK/Profimedia

Po štyridsiatich rokoch v zajatí bol v Juhoafrickej republike (JAR) vypustený späť do voľnej prírody posledný slon zo zoologickej záhrady v Johannesburgu. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

Slon menom Charlie bol odchytený v roku 1984 v zimbabwianskom Národnom parku Hwange, keď mal dva roky. Bol odvezený do juhoafrického cirkusu Boswell Wilkie a vycvičený na predvádzanie trikov. Začiatkom nového tisícročia ho previezli do jedinej zoologickej záhrady v JAR.

Skupiny na ochranu zvierat sa v posledných rokoch usilovali o vypustenie slona na slobodu pre obavy o jeho zdravie. Tento týždeň bola ich snaha korunovaná úspechom. Slon po štvorhodinovej jazde pricestoval do svojho nového domova v súkromnej rezervácii Shambala v provincii Limpopo.

Rezervácia, kde na ploche 10-tisíc hektárov žije prekvitajúca slonia populácia, je známa svojou úspešnou integráciou zvierat zo zajatia späť do divočiny.

Charlieho tu budú po vypustení sledovať veterinári i odborníci na zvieracie správanie. Dúfajú, že sa slon postupne, svojím vlastným tempom zapojí do existujúcej slonej komunity v Shambale.

Podľa juhoafrickej správy parkov SANparks je v Juhoafrickej republike viac ako 25-tisíc voľne žijúcich slonov. Slony africké ohrozujú pytliaci, ktorí ich každoročne nelegálne zabijú tisíce kvôli ich klom. Čelia tiež strate životného prostredia v dôsledku rozširovania ľudského osídlenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet