Na hlavný obsah

Prezident Zelenskyj má plán na ukončenie vojny s Ruskom. Chce ho predstaviť v USA

Potvrdil tiež úspešný test prvej balistickej rakety ukrajinskej výroby.

Prezident Zelenskyj má plán na ukončenie vojny s Ruskom. Chce ho predstaviť v USA
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Kyjev má plán na ukončenie vojny s Ruskom, chce ho predstaviť súčasnému americkému prezidentovi i jeho dvom možným nástupcom po novembrových voľbách.

Na tlačovej konferencii to v utorok (27. 8.) uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý hovoril aj o súčasnej ukrajinskej operácii v Kurskej oblasti. Podľa agentúry Reuters Zelenskyj tiež potvrdil úspešný test prvej balistickej rakety ukrajinskej výroby.

Podľa Zelenského je ofenzíva ukrajinskej armády v Kurskej oblasti jeden z bodov mierového plánu. Jeho hlavným cieľom je donútiť Rusko k ukončeniu vojny. Vojna s Ruskom sa skončí dialógom, ale Ukrajina musí zaujať silnú pozíciu, povedal Zelenskyj na fóre nazvanom Ukrajina 2024. Nezávislosť.

Zelenskyj už v roku 2022 predstavil desaťbodový mierový plán. V polovici tohto júna sa potom vo Švajčiarsku konal prvý mierový samit, na ktorom sa zúčastnili desiatky zahraničných predstaviteľov, chýbalo na ňom však Rusko.

Rokovania v Katare

Ukrajinský prezident poprel správu médií, že vpád ukrajinských vojsk do Kurskej oblasti zmaril rokovania v Katare o zastavení ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Denník The Washington Post predtým informoval, že Ukrajina a Rusko tento mesiac mali do Kataru vyslať svoje delegácie, ktoré mali rokovať o dohode, ktorá by zastavila útoky na energetickú infraštruktúru na oboch stranách. Zelenskyj uviedol, že rokovania prebehli online.

„Energia je veľmi dôležitá, ale ukončenie vojny je tiež dôležité. Operácia v Kurskej oblasti je jednou z fáz tohto procesu, „zdôraznil prezident. Ukrajinské jednotky vpadli do ruskej Kurskej oblasti na začiatku augusta. Ukrajincom sa zatiaľ v rámci prekvapivej operácie podarilo ovládnuť vyše 1 000 kilometrov štvorcových ruského územia.

Podľa Zelenského plán na ukončenie vojny zahŕňa dodatočné diplomatické a ekonomické kroky, ktoré donútia Rusko, aby ukončilo vojnu diplomatickou cestou. Zelenskyj sa plánuje zúčastniť na Valnom zhromaždení OSN, ktoré sa bude konať v septembri v New Yorku, a stretnúť sa s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Tomu plán plánuje predstaviť, rovnako ako kandidátom na prezidenta USA za Demokratickú a Republikánsku stranu Kamale Harrisovej a Donaldovi Trumpovi.

Test balistickej rakety

Ukrajina úspešne vykonala test svojej prvej balistickej rakety, povedal na tlačovej konferencii tiež Zelenskyj. Kyjev už skôr uviedol, že má novú zbraň dlhého doletu, ktorá Ukrajine umožní zasiahnuť územie hlboko v Rusku bez toho, aby musel žiadať o povolenie svojich spojencov alebo plniť podmienky pre použitie ich rakiet dlhého doletu.

Nová strela, ktorá má dolet až 700 kilometrov a je kombináciou rakety a dronu, podľa Kyjeva poskytne odpoveď na vlnu ruských bombardovaní.

Konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom v roku 2022 rozpútala Moskva rozsiahlou inváziou do susednej krajiny. Rusko teraz okupuje zhruba 18 percent štvorcových ukrajinského územia po tom, čo časť zabraného priestoru ukrajinské jednotky dobyli späť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet