Na hlavný obsah

Vápenka v Nemeckej pripomína nacistické zločiny počas SNP: Výkriky a hrôza, akú si málokto vie predstaviť

Pec smrti stála práve na mieste, kde je dnes pamätná izba.

Vápenka v Nemeckej pripomína nacistické zločiny počas SNP: Výkriky a hrôza, akú si málokto vie predstaviť
Vápenka v Nemeckej, Foto: STVR

Štyridsiata siedma pec Osvienčimu. Tak sa hovorí o vápenke v Nemeckej na Slovensku. Nacistické jednotky s gardistami tam vraždili účastníkov Slovenského národného povstania, ich rodiny aj ľudí, čo im pomáhali. Reportážou z Nemeckej v okrese Brezno pokračuje náš seriál k 80. výročiu SNP.

Výkriky a hrôza, akú si málokto vie predstaviť. Najprv výstrel odzadu, potom pád do ohňa. O život tu prišlo okolo 900 ľudí.

„Boli to prevažne Židia, Rómovia, slovenskí ako aj zahraniční prívrženci Slovenského národného povstania a ľudia, ktorí boli zaistení počas razií,“ uviedla správkyňa múzea v Nemeckej Beáta Sojáková.

Vraždy vykonávala najaktívnejšia nacistická represívna zložka, ktorá zasiahla na slovenskom území, Einsatzkommando 14 spolu s pomocnými oddielmi Hlinkovej gardy. Masové popravy tu robili od 4. do 11. januára 1945.

Viac o vápenke v Nemeckej v Správach zisťovala redaktorka Karolína Piliarová:

„Boli to všetko mladí chlapci, 20 až 24-roční, ktorí sa pod prísľubom finančnej odmeny dopúšťali tohto vraždenia. Nikto ich nenútil, išli do toho dobrovoľne,“ ozrejmila vedúca oddelenia odborných zbierok z Múzea SNP Viera Kováčová.

Za svoje beštiálne skutky sa niektorí gardisti postavili pred bratislavský súdny senát až v roku 1958. Niektorých odsúdili na trest smrti, ďalší dostali dlhoročné väzenie. Mnohým sa však podarilo ujsť do zahraničia. V tom istom roku, keď odsúdili gardistov, postavili na mieste vápenky v Nemeckej pamätník.

„Celý tento areál dopĺňa socha, ktorá zobrazuje plameň a kľačiacu ženu od sochárky Kláry Pattaky,“ dodala Kováčová.

Pec smrti stála práve na mieste, kde je dnes pamätná izba. Je to jediná kompletná expozícia na Slovensku, ktorá dokumentuje represálie nemeckých fašistov a slovenských gardistov od septembra 1944 do apríla 1945.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko