Na hlavný obsah

Veterinári evidujú prvé prípady babeziózy. Najviac infikovaných kliešťov je v tejto časti Slovenska

Ochorenie prenášajú na psy.

Veterinári evidujú prvé prípady babeziózy. Najviac infikovaných kliešťov je v tejto časti Slovenska
Evidujú prvé prípady babeziózy. Prenáša ju kliešť. Foto: STVR

Majitelia psov by mali byť obozretní. Veterinárne kliniky evidujú prvé prípady takzvanej babeziózy. Ide o ochorenie, ktoré prenáša kliešť pijak lužný. Ten je citlivý na vyššie teploty a prebúdza sa práve na konci leta.

Prvý prípad babeziózy na Slovensku zaznamenali veterinári pred viac ako 20 rokmi. Odvtedy sa výskyt infikovaných kliešťov rozšíril na územie celej krajiny. Hrozbou je pre psy. Človek sa nakaziť nemôže.

Babezióze sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Miriam Palková:

“Kým na východnom Slovensku je infikovanosť týchto kliešťov pijakov okolo 15 percent, na južnom Slovensku je to okolo dvoch-troch percent a na západnom Slovensku je to takmer nulové,” priblížil parazitológ Branislav Peťko.

“Keď je dobrá sezóna, tak za ten mesiac to vie byť kľudne aj 20-30 psíkov,” skonštatovala klinická lekárka UVLF Košice Simona Grelová.

Čo je babezióza a ako sa lieči

Babezióza je krvné ochorenie psov. Spôsobujú ho parazity. Tie sa dostanú do krvi a postupne rozkladajú červené krvinky.

“Najšpecifickejšie pre tú babéziu je tmavý moč. Ale ešte predtým, než k tomu vôbec dôjde, tak zvýšená teplota. To znamená, že ten psík je apatický, nechce sa mu chodiť, väčšinou potom nechcú ani papať, nechcú ani piť,” vysvetlila Simona Grelová.

“Pes trpí najprv anémiou, potom žltačkou a ak sa nelieči, tak psík potom hynie,” pokračoval Branislav Peťko.

Aby sa liečba babeziózy uspeli, musí majiteľ navštíviť veterinárneho lekára čo najskôr. “Ak už hovoríme o tých štádiách kedy to zvieratko nie je na tom klinicky až tak veľmi dobre, tak samozrejme tam už potom prichádza na rad aj taká stabilizačná symptomatická terapia, plus potom tá špecifická terapia na babeziózu,” dodala Grelová.

Prevenciou proti tomuto ochoreniu sú napríklad antiparazitárne obojky, spreje alebo tabletky. Veterinári však dodávajú, že psy treba pred kliešťami chrániť celoročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko