Na hlavný obsah

Viac peňazí pre policajtov: Vláda schválila vyššie príplatky aj jednorazových 5  000 eur

Novelu navrhli prijať v skrátenom konaní.

Viac peňazí pre policajtov: Vláda schválila vyššie príplatky aj jednorazových 5  000 eur
Na snímke príslušníci Polície SR. Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky

Príslušníci bezpečnostných zložiek by mohli dostávať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zaviesť by sa mohli vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky.

Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe. Materiál schválila v stredu (18. 8.) vláda. Kabinet zároveň navrhol prijať novelu v skrátenom legislatívnom konaní.

Stabilizačné a motivačné nástroje majú prispieť k zvráteniu nepriaznivej personálnej situácie v týchto zložkách. Návrh má priniesť zlepšenie podmienok odmeňovania, ako aj udržateľnosť príslušníkov.

Príspevky by sa mohli zaviesť aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy, návrh preto ráta aj s novelizáciou zákona o finančnej správe.

Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške päťtisíc eur by mohol dostávať policajt, ktorého služobný pomer vrátane služobného pomeru príslušníka v OS, Hasičskom a záchrannom zbore, Horskej záchrannej službe alebo služobného pomeru ozbrojeného príslušníka finančnej správy by trval do 30. júna 2025 aspoň 20 rokov. Policajt by bol následne povinný tri roky zotrvať v služobnom pomere.

Podmienky príspevkov

Dočasný náborový príspevok vo výške päťtisíc eur eur by mohol dostať policajt a ozbrojený príslušník finančnej správy v príprave, ktorého by prijali od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025.

Policajt by oň mohol požiadať až po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie. Bol by povinný zotrvať v služobnom pomere päť rokov. Ozbrojený príslušník finančnej správy by oň mohol požiadať až po získaní profesijného vzdelania.

Možnosť priznania príspevku na bývanie vo vyššej sume má byť stabilizačným nástrojom, a to najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie. Príspevok by sa mohol zvýšiť v priemere o 200 eur.

Tento príspevok by mal závisieť výlučne od miesta výkonu štátnej služby. U ozbrojených príslušníkov finančnej správy nárok na príspevok na bývanie doteraz absentoval. Dostať by mohli príspevok do výšky 700 eur mesačne.

„Ďalším motivačným a stabilizačným prvkom má byť aj možnosť priznania osobného príplatku príslušníkovi v prípravnej štátnej službe a dočasnej štátnej službe bezprostredne po prijatí,“ píše sa v materiáli.

Novela by mohla byť účinná od 1. októbra 2024 okrem niektorých ustanovení, ktoré by mohli byť účinné až od 1. januára 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko