Na hlavný obsah

VIDEO: Grigar štartoval v kajak krose aj napriek veľkým bolestiam. Akoby mi niekto pichal nožom do ramena, priznal

Grigar si z Paríža nesie dve šieste miesta.

VIDEO: Grigar štartoval v kajak krose aj napriek veľkým bolestiam. Akoby mi niekto pichal nožom do ramena, priznal
Na snímke vpred slovenský vodný slalomár Jakub Grigar. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar nezískal na OH 2024 v Paríži cenný kov ani na druhý pokus. V kajak krose obsadil v malom finále druhú priečku, čo mu zaistilo konečné šieste miesto.

Keďže jeho prípravy na olympiádu ovplyvnilo zranenie ramena, kajak krosu sa na tréningoch nevenoval. So svojím umiestnením bol aj preto po pretekoch spokojný. „Znie to neuveriteľne. Takéto umiestnenie nečakal nikto, ani ja. Som rád, že to takto vyšlo a môžem stáť na šiestom mieste,“ potešil sa v rozhovore pre STVR Grigar, ktorý bol po finále poriadne obitý.

„Ťažko povedať, či som si jazdy užil, pretože naozaj je to jeden veľký chaos na vode aj mimo nej. Naozaj to veľmi bolí. V rámci jázd som si užil pár úderov. Teraz budem utekať do šatne, aby som zobral ľadové uteráky a chladil všetky časti tela. Nejak som sa cez to snažil prekorčuľovať a napokon je z toho šieste miesto. Sám som prekvapený, ale som rád, že to takto vyšlo,“ povedal.

Kajak kros mal na kanáli vo Vaires-sur-Marne premiéru pod piatimi kruhmi. Podľa Grigara ide o disciplínu, ktorá je čisto o šťastí, o čom sa presvedčil aj sám, keď aj napriek tretiemu miestu v štvrťfinále postúpil do semifinále.

„Jednak, také šťastie, ktoré je úplne nečakané. Ochoa mohol vo štvrťfinále spraviť sám protivodku bez nejakého stresu a zrazu tam spravil chybu, a tým pádom som postúpil ja. Druhá vec je, že keď ste traja zakliesnení pádlami a idete cez valce a neviete, kde máte predok a zadok, tak to je len o šťastí. Aj o tom je ten šport,“ skonštatoval účastník troch olympijských hier.

V kajak krose zabudol na trápenie z K1

Strieborný medailista z Tokia sa tak s metropolou Francúzska lúči s dvomi šiestymi miestami. Jedno si odnáša už zo spomínaného kajak krosu, druhé zo svojej hlavnej disciplíny K1.

„Sú to dva úplne rozdielne príbehy. V slalome som bol šiesty po chybe. V krose som šiesty po pár náhodách a nejakom šťastí. Určite mi strašne pomohlo, že som sa mohol sústrediť na kros a zabudnúť na to, čo ma trápilo v slalome. V tom to bolo úžasné, pretože mi to pomohlo vyrovnať sa s bolesťou. Tieto preteky ma celkom potešili,“ priznal jediný Slovák, ktorý sa na tohtoročných OH predstavil v záverečný deň kajak krosových zápolení.

Nezastavili ho ani bolesti

Dvadsaťsedemročný reprezentant tak má za sebou vrchol vodáckej sezóny. Ako bude vyzerať jeho ďalší súťažný program, zatiaľ presne nevie. Pri jeho plánovaní zohrá veľkú úlohu zranenie, ktoré ho trápi už celý ročník.

„Ťažko povedať, ako bude program vyzerať. Celú sezónu som jazdil s tým, že rameno ma strašne bolelo. Aj tieto krosové dni boli pre mňa veľkým utrpením. Pri rozjazde som sa cítil, akoby mi niekto do ramena pichal nôž. Všetko sa to bude odvíjať od toho, ako sa dohodneme s trénerom, či budem musieť ísť rovno na operáciu, alebo rameno ešte mesiac vydrží do svetových pohárov a zoperujeme ho až potom. V tomto momente teda úplne neviem,“ uviedol Grigar.

Rodák z Liptovského Mikuláša štartoval v Paríži na svojich tretích olympijských hrách. Nasledujúce hry o štyri roky v Los Angeles sú pre neho už teraz veľkým lákadlom.

„V slalome mi to nevydalo podľa predstáv a chyba ma pripravila nielen o medailu, ale pravdepodobne aj o zlato. Strašne ma to mrzí a veľmi rád by som to napravil. Budem sa snažiť dať sa zdravotne dokopy, aby som mohol ďalšie štyri roky naozaj stopercentne makať a dať do toho úplne všetko, aby som sa mohol v Los Angeles predstaviť a bojovať o najvyššie pozície,“ uzavrel Grigar.

Pozrite si celý rozhovor s Jakubom Grigarom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport