Na hlavný obsah

VIDEO: Na Islande znova zaznamenali sopečnú erupciu, z trhlín sa chrlila láva

Ide o šiestu erupciu v tejto oblasti od decembra.

VIDEO: Na Islande znova zaznamenali sopečnú erupciu, z trhlín sa chrlila láva
Na Islande opäť chrlila láva počas sopečnej erupcie. Foto: TASR/AP

Islandské úrady zaznamenali v noci na piatok (23. 8.) na juhozápade Islandu ďalšiu sopečnú erupciu. Od decembra minulého roku ide už o šiesty sopečný výbuch v tejto oblasti, uviedol Islandský meteorologický úrad (IMO).

„V oblasti Sundhnuksgigarod sa začala vulkanická erupcia,“ uvádza vyhlásenie IMO, podľa ktorého sa začala o 23:26 SELČ po sérii zemetrasení.

Pre erupciu sopky bol znova evakuovaný Grindavik. Zdroj: AP/Iceland Civil Defense

IMO zatiaľ nedokázal určiť dĺžku trhliny chrliacej lávu. Ide o šiestu vulkanickú erupciu v tejto oblasti od decembra. Predchádzajúca erupcia oblasť zasiahla v máji a trvala viac než tri týždne.

Podľa islandských médií bola podobne, ako pri predchádzajúcich erupciách, evakuovaná neďaleká rybárska osada Grindavík, hoci nie je známe, koľko ľudí žije v oblasti.

Sopečná erupcia z marca 2021 bola prvou na polostrove Reykjanes po osemsto rokoch. Ďalšie sa objavili v auguste 2022 a júli a decembri 2023. Vulkanológovia preto varujú pred obdobím novej seizmickej aktivity.

Na Islande je 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe. Ostrov sa nachádza na Stredoatlantickom chrbáte, podmorskom pohorí, ktoré vzniklo na hranici Eurázijskej a Severoamerickej kontinentálnej platne.

Vulkán chrlil gejzír lávy. Zdroj: AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet