Na hlavný obsah

Vláda odklepla nákup protivzdušnej obrany z Izraela za stovky miliónov eur

Slovensko nakúpi šesť mobilných systémov.

Vláda odklepla nákup protivzdušnej obrany z Izraela za stovky miliónov eur
Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

Slovensko nakúpi od Izraela šesť mobilných systémov protivzdušnej obrany (PVO). Predpokladaná cena je vyše 554 miliónov eur. Medzivládnu dohodu s izraelskou stranou by malo Ministerstvo obrany (MO) SR podpísať do konca októbra. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

„MO SR v rokoch 2023 – 2024 intenzívne rokovalo so zástupcami Ministerstva obrany štátu Izrael o obstaraní mobilných systémov protivzdušnej obrany (SAM-M). Výsledkom týchto rokovaní bola skutočnosť, že ponuky na systémy SAM-M od štátu Izrael sú z ekonomického, technického aj časového hľadiska najvýhodnejšie,“ napísal rezort obrany v materiáli.

Ministerstvo tvrdí, že ak by sa situácia s ochranou slovenského vzdušného priestoru neriešila, do roku 2027 by krajina stratila aj zostávajúce schopnosti ho chrániť.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) priblížil, že prvý zo systémov by mal prísť na Slovensko koncom roka 2025. V prevádzke by mohol byť už začiatkom roka 2026. Ide o systémy Barack. Podľa predbežných dohôd by sa na Slovensku mohla vyrábať munícia.

Do obchodu bude podľa ministra zapojený slovenský priemysel. „Zatiaľ, čo ja viem, tak sa oslovili dve spoločnosti, jedna štátna a jedna súkromná. V oblasti radarovej časti a oblasti výroby rakiet,“ vyhlásil s tým, že ich pravdepodobne bude viac.

Minister obrany tvrdí, že cenu systému sa rokovaniami podarilo znížiť zo 128 miliónov za kus na vyše 92 miliónov eur. Súčasťou objednávky sú podľa Kaliňáka aj rakety s predĺženým doletom či radary s dvojnásobným dosahom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko