Na hlavný obsah

Vo francúzskom Marseille majú netradičnú výstavu, pozrieť si ju môžete nahí

Musíte však byť obutí.

Vo francúzskom Marseille majú netradičnú výstavu, pozrieť si ju môžete nahí
Múzeum európskych a stredomorských civilizácií v Marseille. Foto: Profimedia

Múzeum v Marseille na juhu Francúzska má výstavu o naturizme, na ktorú môžu návštevníci prísť nahí. Vstup bez oblečenia je možný raz za mesiac. V auguste prišlo na takúto prehliadku 80 ľudí, ďalší termín je 3. septembra. Obuv je však povinná, a to pre triesky z parkiet, informuje La Dépêche.

Dnes ľudia vyhľadávajú zdravú stravu, stávajú sa vegetariánmi, meditujú alebo cvičia jogu v snahe priblížiť sa k prírode. Tak ako to robili naturisti v minulosti a dnes, vysvetľuje koncepciu výstavy Múzeum európskych a stredomorských civilizácií.

Kurátori vyzdvihujú výsadné postavenie Francúzska ako turistickej destinácie pre naturistov vďaka slobodným komunitám s týmto zameraním a príjemnému podnebiu.

„Dnes mám narodeniny a chceli sme urobiť niečo nezvyčajné,“ povedala 38-ročná Julie so šatkou okolo tela. Na výstavu prišla so svojím manželom, ktorý expozíciu absolvoval bez oblečenia. „Nestáva sa každý deň, aby ste sa po múzeu prechádzali nahí,“ poznamenala Julie.

Na prehliadku prišli aj Kieran a Xander z juhozápadného Anglicka. „Sme v Marseille na týždeň. Videli sme výstavu na Instagrame a chceli sme ju tiež vidieť,“ povedali mladí Angličania nadšene a dodali, že v ich domovine nie je veľa vecí súvisiacich s naturizmom.

Výstava Naturist Paradise obsahuje 600 fotografií, filmov, časopisov, obrazov, kníh a sôch súvisiacich s naturizmom, nudizmom a nahotou. Medzi exponátmi je aj fotografia francúzskej propagátorky naturizmu Christiane Lecocq, ktorá spolu so svojím manželom založila prvé nudistické letovisko na svete.

Vstupné pre dospelých je 11 eur, deti a mládež do 18 rokov majú vstup zdarma. Výstava sa končí 9. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet