Na hlavný obsah

Pred synagógou vo francúzskom letovisku sa ozval výbuch. Zničil autá a zranil policajta

Zatiaľ nie je isté, či šlo o útok na synagógu.

Pred synagógou vo francúzskom letovisku sa ozval výbuch. Zničil autá a zranil policajta
Strážcovia zákona stoja pred synagógou po požiari a výbuchu áut v La Grande-Motte. Foto: ČTK/Profimedia

Francúzska prokuratúra špecializujúca sa na boj s terorizmom (PNAT) začala vyšetrovať sobotňajší (24. 8.) výbuch pred synagógou v obci La Grande-Motte na južnom pobreží krajiny. Informuje agentúra DPA.

V sobotu ráno začali neďaleko synagógy horieť dve autá a v jednom z nich následne vybuchla plynová fľaša. Zranenia utrpel jeden policajt. Požiar poškodil dvere na synagóge, v ktorej bolo v tom čase päť osôb vrátane rabína. Nikto z nich neutrpel zranenia, uvádza PNAT.

Francúzsky premiér Gabriel Attal uviedol, že pátranie po páchateľoch pokračuje. Tento čin na sociálnej sieti X označil za antisemitský.

Minister vnútra Gérald Darmanin nariadil bezprostredne posilniť prítomnosť bezpečnostných zložiek pred synagógami. Incident na sociálnej sieti X označil za očividný trestný čin a vyjadril podporu židovskej obci.

„Boj proti antisemitizmu je pokračujúci boj,“ uviedol prezident krajiny Emmanuel Macron. Dodal, že úrady vyvinú maximálne úsilie v pátraní po osobách zodpovedných tento čin.

La Grande-Motte sa nachádza približne 25 kilometrov východne od mesta Montpellier. Má približne 8 500 obyvateľov a je vyhľadávaným prímorským rezortom, píše AFP. Každoročne túto obec navštívi viac než 100-tisíc turistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet