Na hlavný obsah

Vo Švédsku potvrdili nákazu novým variantom choroby mpox. Ide o prvý prípad mimo Afriky

Choroba mpox bola predtým známa ako opičie kiahne.

Vo Švédsku potvrdili nákazu novým variantom choroby mpox. Ide o prvý prípad mimo Afriky
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Vo Švédsku potvrdili jeden prípad nákazy novým variantom choroby mpox, predtým známej ako opičie kiahne. Oznámil to vo štvrtok (15. 8.) švédsky minister zdravotníctva Jakob Forssmed, informovala agentúra Reuters. Je to prvý prípad mpox mimo Afriky.

Svetová zdravotnícka organizácia v stredu (14. 8.) vyhlásila najvyšší stupeň varovania kvôli novému variantu vírusového ochorenia mpox v Afrike. Už v utorok (13. 8.) Africká únia vyhlásila najvyšší stupeň ohrozenia verejného zdravia na celom kontinente.

Minister Forssmed teraz uviedol, že vo Švédsku sa objavila závažnejšia varianta vírusu označovaná ako Claude I.

Prípad diagnostikovali v okolí Štokholmu, chorá osoba predtým žila v postihnutej oblasti v Afrike, uviedla na tlačovej konferencii riaditeľka Agentúry pre verejné zdravie Olivia Wigzellová.

Verejnosť minister ubezpečil, že zásoby vakcín v krajine sú dostatočné a netreba prijímať žiadne ďalšie bezpečnostné opatrenia, píše server Omni.

Mpox je vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša zo zvierat na človeka, ale tiež tesným fyzickým kontaktom s osobou nakazenou vírusom. Od januára 2022 sa v 16 afrických krajinách objavilo 38 465 prípadov mpoxu a 1 456 nakazených zomrelo.

Tento rok je prípadov v porovnaní s minulým rokom o 160 percent viac. Najpostihnutejší je Kongo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet