Na hlavný obsah

Zemplínsku šíravu pokryl zelený povlak: Kúpanie v priehrade nie je vhodné

Sinicami sú ohrozené najmä deti, tehotné ženy aj alergici.

Zemplínsku šíravu pokryl zelený povlak: Kúpanie v priehrade nie je vhodné
Zemplínsku šíravu pokryl zelený povlak. Foto: STVR

Voda v Zemplínskej šírave posledné dni farbou pripomína špenátovú polievku. Premnožili sa cyanobaktérie, teda sinice. Vytvárajú hustý zelený povlak a po hladine sa pohybujú v smere vetra.

Zelená a zapáchajúca voda sa objavila aj v rekreačnej oblasti Medvedia hora. „Celú sezónu sme mali čistú vodu, krásne priezračnú. Pomaly ste mali pocit, ako pri mori, ale samozrejme, koncom augusta sa to trochu láme. Sinice sa začali rozmnožovať a voda sa pokazila,“ priblížila prevádzkarka vodných atrakcií Katarína Vlkolinská.

Na zelenú vodu v Zemplínskej šírave sa pre Správy bola pozrieť redaktorka Lucia Benetinová:

Hygienici odoberajú vzorky zo Zemplínskej šíravy každý týždeň. V posledných vzorkách zistili zvýšený počet siníc v rekreačnej oblasti Kamenec a Paľkov, ktoré patria pod správu obce Klokočov.

„Ich zvýšený výskyt je zaznamenaný najmä pri dlhotrvajúcom slnečnom a teplom počasí. Takáto voda nie je vhodná na kúpanie. O tejto skutočnosti sme informovali aj starostov obcí, pod ktoré jednotlivé rekreačné strediska patria,“ uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Michalovce.

„Na základe oznamu RÚVZ Michalovce sme vyvesili oznam, že kúpanie je len na vlastnú zodpovednosť. Voda nie je vhodná na kúpanie,“ vysvetlila starostka obce Klokočov Monika Hudáčková.

Deti, tehotné ženy a alergici

Sinice môžu spôsobiť problémy najmä deťom, tehotným ženám a alergikom. „Najčastejšie ide o alergické reakcie, ktoré sa prejavujú vyrážkami po celom tele, prípadne až sťaženým dýchaním. Pri kontakte s očami hrozí zápal očných spojoviek. Pri napití hrozia tráviace problémy, keďže vodu kontaminovali sinice. Ide o bolesti brucha, zvracanie, prípadne hnačky,“ priblížil Martin Vrško z internej kliniky nemocnice Agel Košice-Šaca.

Sinice na hladine vody sú nevyspytateľné. Stačí silnejší vietor, ktorý spôsobí zmenu prúdu vody a v priebehu hodiny sa zelený povlak dokáže z jednej lokality presunúť do inej časti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny