Na hlavný obsah

Vodiči zažili prvú úplnú uzáveru cesty pod Strečnom. Čaká ich takých ešte šesť

Premávka v oblasti bola komplikovaná.

Vodiči zažili prvú úplnú uzáveru cesty pod Strečnom. Čaká ich takých ešte šesť
Uzávera cesty pod Strečnom. Foto: STVR

Prvá zo siedmich plánovaných uzáver cesty medzi Strečnom a Dubnou Skalou sa skončila. Vodiči museli počas víkendu využívať obchádzkové trasy cez Terchovú a Rajeckú dolinu. Na oboch pribudlo áut. Dopravu na severe však skomplikovali hneď dve uzávery.

Cestu pod Strečnom úplne uzavreli včera o 14.00 hodine. Dôvodom, prečo tak neurobili hneď ráno, bol Rajecký maratón. Práve kvôli nemu cestu z Rajca na Čičmany – ktorá je zároveň obchádzkou Strečna – od rána do 14.00 uzavreli tiež. To komplikovalo presun aj vodičom.

Dopravu na obchádzke v Rajeckej doline spomaľuje aj zúženie vozovky v smere do Rajeckej Lesnej. Vodiči musia počítať so zdržaním.

Dopravným obmedzeniam pod Strečnom sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Alexander Ernest:

„Frekvencia dopravy sa mimoriadne zvýšila. Je pravda, že takéto víkendy zaťažia enormne celú dolinu a skomplikujú dopravu všetkým, ktorý cez Rajeckú dolinu prechádzajú. Spôsobuje to veľa problémov týkajúcich sa výjazdov z rodinných domov, dvorov alebo vedľajších ulíc,“ ozrejmil primátor Rajca Peter Hanus.

Vozidlá pribudli aj na druhej obchádzkovej trase v Terchovej. Počas víkendu tam bolo aj množstvo turistov či cyklistov jazdiacich priamo na ceste.

„Je možnosť to aj vidieť za mnou, aká je premávka, vozidiel je pomerne veľa. Tak,ako aj cez celý týždeň. Je vrcholná sezóna v Terchovej a áut sú tu tisícky. A je to citeľné a vidíme, že bude to problém do budúcna,“ uviedol prednosta Obecného úradu Terchová František Kadaš.

Nebezpečné bralo

Slovenská správa ciest (SSC) tvrdí, že skalné bralo nad cestou pod Strečnom predstavovalo extrémne nebezpečie. Situáciu preto museli riešiť čo najskôr vrátane víkendových uzáver.

„Sanačné práce sú veľmi náročné, vykonávajú ich horolezci v exponovanom a nestabilnom teréne. Navyše počas dní, kedy bude úsek cesty úplne uzatvorený, budú využívať ťažkú techniku. A bude vlastne zaberať celú šírku cesty,“ priblížila hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.

Cestu pod Strečnom opäť otvorili v nedeľu (11. 8.) o 19.00 hodine. Do pondelka (12. 8.) do 7.00 h ráno budú prejazdné oba pruhy. Po 7.00 h ráno cestu obmedzia na jeden jazdný pruh s reguláciou semaformi. Najbližšiu úplnú uzáveru cesty naplánovali na budúcu sobotu (17. 8.).

Nové v rubrike Regióny