Na hlavný obsah

Vojaci sú na oslavu 80. výročia SNP pripravení predviesť to najlepšie. Boli sme sa pozrieť na ich nácvik

Na letisku Sliač sa sústreďujú tisíce vojakov.

Vojaci sú na oslavu 80. výročia SNP pripravení predviesť to najlepšie. Boli sme sa pozrieť na ich nácvik
Slovenskí vojaci počas príprav na oslavy SNP. Foto: STVR

Prípravy na slávnostnú vojenskú prehliadku ulicami Banskej Bystrice vrcholia. Stovky vojakov sa zatiaľ pripravujú na leteckej základni Sliač. Slovenská televízia má exkluzívne zábery z nácviku vojakov. Do vojenskej prehliadky zostáva päť dní.

Takmer tritisíc vojakov a približne 200 kusov vojenskej techniky sa sústreďujú na letisku Sliač. Do začiatku vojenskej prehliadky sa musí všetko zosynchronizovať na 100 percent.

„Môžem povedať, že jednotky sú zladené, technika je pripravená, no a vojaci sú naozaj nabudení predviesť to najlepšie,“ zhodnotil hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

Na nácvik vojakov pri príležitosti osláv SNP sa bol v Správach pozrieť redaktor Andrej Bálint:

Ozbrojené sily nacvičujú formácie približne od polovice tohto mesiaca každý deň. „Využívame čas ráno a poobede, kedy je trošku chladnejšie, nie priamo cez obed. Pochodujú ráno od ôsmej do večera približne sedemnástej,“ priblížil Zemanovič.

Vojaci budú na slávnostnej prehliadke pochodovať zhruba dva kilometre. Na nácviku prejdú aj dlhšiu trasu. Vojenská prehliadka nebude len o našich vojakoch a technike, v sprievode budú aj členovia mnohonárodnej bojovej skupiny Severoatlantickej aliancie. Napríklad Američania či Španieli.

„Všetci tí, ktorí prišli a chceli pozdraviť a zablahoželať k 80. výročiu. Toto všetko by malo trvať približne hodinu a trištvrte. Medzi 17. a 19. hodinou,“ ozrejmil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Sú tu Portugalci, ktorí sú tiež zastúpení v mnohonárodnej bojovej skupine. Rumuni, Lotyši napríklad vyslali bojovú jednotku so zástavou, keďže naši vojaci pôsobia v Lotyšsku,“ informoval Zemanovič.

Pred začiatkom oficiálnej vojenskej prehliadky čaká armádu ešte viacero nácvikov. Jeden z nich bude zajtra priamo v Banskej Bystrici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko