Na hlavný obsah

Vojenská technika v centre mesta aj ochutnávka poľnej kuchyne: V Košiciach si pripomenuli výročie SNP

Oslavy zorganizovalo Východoslovenské múzeum.

Vojenská technika v centre mesta aj ochutnávka poľnej kuchyne: V Košiciach si pripomenuli výročie SNP
Historickým centrom Košíc prechádzala vojenská technika. Foto: STVR

V Banskej Bystrici oslavy pripravujú, v Košiciach si už Slovenské národné povstanie pripomenuli. Historickým centrom prechádzala vojenská technika, mali tam ochutnávku dobovej poľnej kuchyne a tiež špeciálnu výstavu. Oslavy zorganizovalo Východoslovenské múzeum.

Prehliadka dobovej vojenskej techniky zaujala v historickom centre Košíc mladších aj starších. Východoslovenské múzeum sa odkaz hrdinov Slovenského národného povstania snaží odovzdať najmä mladším generáciám. Zaujali ich napríklad vojenské autá.

„Je to Jeep Willys, vojnový ročník, rok výroby 1941, ktorý používali aj povstalecké vojská a partizáni,“ priblížil Peter z Klubu vojenskej histórie Svoboda.

„Slovenské národné povstanie predstavovalo jeden z najvýznamnejších míľnikov v epoche historických dejín slovenskej svojbytnosti,“ povedal riaditeľ Východoslovenského múzea v Košiciach Dominik Béreš.

Oslavám SNP v Košiciach sa v Správach venoval redaktor Ondrej Behún:

Frontová kaša a rádiové spojenie

Pred múzeom si mohli návštevníci pozrieť palebnú techniku, vyskúšať si rádiové spojenie alebo ochutnať dobové jedlo z poľnej kuchyne.

„Pripravujeme frontovú kašu. Bude to obyčajná pohánková kaša. Trochu sme to vylepšili, bude tak aj trochu masla a cibule,“ priblížil Daniel z Prešovského klubu vojenskej histórie Dukla.

„Ľudia si chcú vyskúšať prilbu na hlavu, poťažkať zbrane. Pýtajú sa čo je to a ako to funguje,“ dodal Tomáš z Klubu vojenskej histórie Polom.

Súčasťou osláv je aj špeciálna výstava. Verejnosti bude prístupná do 8. mája budúceho roku. „Chronologicko-tematický je prezentovaný proces rozpadu Československej republiky, vzniku Slovenského štátu. Ako vznikala politická opozícia v rámci Slovenského štátu a z nej sa následne zrodil aj ten ozbrojený odpor. Rezistencia, ktorá vyústila do Slovenského národného povstania,“ povedal historik Východoslovenského múzea a kurátor výstavy Martin Jarinkovič.

Múzeum chystá k téme Slovenského národného povstania aj rôzne prednášky či odborné diskusie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny