Na hlavný obsah

Zverejnili totožnosť vraha (17) z mesta Southport, mladík sa postavil pred súd

Mladík zavraždil tri osoby, deväť ďalších zranil.

Zverejnili totožnosť vraha (17) z mesta Southport, mladík sa postavil pred súd
Kresba súdnej umelkyne Elizabeth Cookovej zobrazuje 17-ročného Axela Rudakubana (uprostred), na lavici obžalovaných na súde v Liverpoole. Foto: TASR/AP

Britská polícia obvinila 17-ročného mladíka z trojnásobnej vraždy a z desaťnásobného pokusu o ňu. V pondelok (29. 6.) v britskom meste Southport zaútočil nožom na skupinu detí.

Mladík sa volá Axel Rudakubana, o zverejnení jeho totožnosti rozhodol vo štvrtok (1. 8.) sudca v Liverpoole, tam s páchateľom prebieha súdne pojednávanie, informoval o tom denník The Guardian.

Rudakubana je obvinený, že kuchynským nožom na smrť dobodal tri dievčatá vo veku šesť, sedem a deväť rokov. Zranil aj ďalších osem detí a dvoch dospelých, ktorí sa deti pokúšali ochrániť. Päť zo zranených detí a dvaja dospelí sú v kritickom stave.

Polícia útočníka zadržala a jeho totožnosť bezprostredne nezverejnila. Uviedla len, že sa narodil v Británii a jeho čin zatiaľ nevyšetruje ako teroristický.

Útočníkovu identitu utajovali

Sudca Andrew Menary vo štvrtok zrušil príkaz na zachovanie útočníkovej anonymity. Odvolával sa na násilné nepokoje v Southporte a aj v Londýne a totožnosť páchateľa preto považuje za verejný záujem.

Násilnosti vyvolala nepravdivá informácia, že ide o radikálneho islamistického migranta, ktorý sa uchádza o azyl v Británii. Zverejnenie identity má podľa sudcu zabrániť v šírení ďalších dezinformácií.

Sudca tiež upozornil, že obžalovaný na budúcu stredu dosiahne 18 rokov, čo by sa podľa jeho slov mohlo stať „ďalšou zámienkou“ pre nepokoje. Rudakubana si počas pojednávania zakrýval tvár a odmietol akékoľvek vyjadrenie.

V utorok večer sa v centre Southportu konalo pokojné zhromaždenie na pamiatku obetí pondelkového útoku. Krátko po skončení však vypukli násilné protesty, počas ktorých utrpelo zranenia vyše 50 policajtov. Demonštranti zakladali požiare, podpálili aj policajné autá, a na policajtov a miestnu mešitu hádzali tehly či kamene.

Tisícky ľudí v stredu večer protestovalo aj pred rezidenciou premiéra na Downing Street a vykrikovali rôzne protiimigračné heslá. Polícia tam zadržala vyše 100 osôb. Ľahké zranenia utrpelo aj niekoľko policajtov.

Tragédia vyvolala protesty

Mladík útočil v budove tanečnej školy. Deti sa tam práve zhromažďovali na tanečné podujatie. Bodným zraneniam podľahli tri dievčatá vo veku šesť až deväť rokov. Tragédia vyhnala do ulíc demonštrantov. Prvú noc zaplnili mesto Southport – tú uplynulú zase metropolu Londýn.

„Zišla sa komunita, ktorá smútila, podporovala sa a tiež ďakovala polícii za jej hrdinstvo počas tragického útoku v Southporte. Zhromaždili sa, žiaľ, aj takí, ktorí nemajú úctu k smútiacej komunite a v uliciach vyvolali násilnosti,“ povedala ministerka vnútra Spojeného kráľovstva Yvette Cooperová.

Protestujúci kričali heslá ako „zachráňte naše deti“ a „chceme späť našu krajinu“. Rozháňala ich polícia. V putách skončili stovky ľudí. Britský premiér Keir Starmer v reakcii na to zvolal stretnutie s vysokopostavenými policajnými predstaviteľmi. Ponúknuť im chce plnú podporu vlády.

Tragédii v meste Southport sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Klaudia Mikolášová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet