Na hlavný obsah

Výbor pre kultúru a médiá nebol uznášaniaschopný: Neprišli poslanci koalície ani ministerka Šimkovičová

Zasadnutie výboru iniciovala opozícia.

Výbor pre kultúru a médiá nebol uznášaniaschopný: Neprišli poslanci koalície ani ministerka Šimkovičová
Snímka z Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Mimoriadny kultúrny výbor Národnej rady (NR) SR sa nepodarilo otvoriť. Neprišlo dosť poslancov. Zasadnutie výboru iniciovala opozícia. Chcela umožniť diskusiu medzi ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nom. SNS) a odvolanými riaditeľmi Slovenského národného divadla a galérie.

Na mimoriadne zasadnutie kultúrneho výboru prišli iba štyria opoziční poslanci. Z koaličných členov výboru neprišiel ani jeden.

„Ospravedlnili sa poslanci Laššáková, Michelko, Podmanický, Mažgút, Náhlik, Malatinec, Jarjabek a Hajko. Na rokovaní nie je dostatočný počet poslancov, takže výbor nie je schopný uznášať sa,“ povedala podpredsedníčka výboru Zora Jaurová (PS).

„Bol to nevhodný čas, lebo veľa koaličných poslancov bolo mimo Slovenska alebo mali iné veci. Dopadlo to podľa očakávaní, sledoval som to potom na Youtube kanále,“ uviedol predseda výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Na výbor neprišla ani ministerka Martina Šimkovičová, zastupoval ju štátny tajomník rezortu kultúry Tibor Bernaťák. Po tom, keď bolo jasné, že výbor nie je uznášaniaschopný, odišiel. Od ministerstva sme žiadali stanovisko, prečo ministerka nebola na výbore prítomná. Odpoveď sme nedostali.

„Nie je to prvýkrát, čo ministerka kultúry neprišla na výbor. Ja osobne to považujem za porušovanie zákona a za veľkú neúctu ministerky kultúry voči parlamentu. My sa budeme sťažovať aj premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD),“ povedala Jaurová.

Výbor pre kultúru a médiá pre Správy sledoval redaktor Slovenskej televízie Jakub Horáček:

Výbor iniciovala opozícia

Mimoriadny výbor iniciovala opozícia. Chcela, aby šéfka rezortu kultúry vysvetlila bývalým riaditeľom inštitúcii dôvody na ich odvolanie osobne.

Martina Šimkovičová už skôr svoje rozhodnutie zdôvodňovala tým, že obe inštitúcie pod vedením bývalých riaditeľov zanevreli na propagáciu čisto slovenského umenia a vedenie robilo politický aktivizmus.

„Ja som politicky neaktívny, nikde sa politicky nevyjadrujem, neexistuje žiadna stopa na sociálnych sieťach, na internete, ani v mojom byte, kde by bol dôkaz, že som politicky angažovaný akýmkoľvek spôsobom,“ povedal odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička.

Opozícia sa pokúsi Martinu Šimkovičovú odvolať na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Podpredsedníčka kultúrneho výboru Zora Jaurová chce navrhnúť poslanecký prieskum v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko