Na hlavný obsah

Výročie okupácie Československa: Obetiam sa poklonili politici, veľvyslanci aj účastníci augustových udalostí

Prezident nazval 21. august 1968 dňom, keď sa skončila nádej.

Výročie okupácie Československa: Obetiam sa poklonili politici, veľvyslanci aj účastníci augustových udalostí
Spomienková akcia pred Univerzitou Komenského v Bratislave. Foto: STVR

Stredajšie (21. 8.) 56. výročie okupácia Československa sprevádzali viaceré spomienkové akcie. K pamätníku obetí invázie pred Univerzitou Komenského v Bratislave sa prišli pokloniť politici, veľvyslanci viacerých štátov aj priami účastníci augustových udalostí.

Prezident Peter Pellegrini nazval 21. august 1968 dňom, keď sa skončila nádej. „Zdesenie a strach v mnohých prerástli do hnevu, keď videli okupantské tanky v uliciach svojho mesta. Ľudia pochopili, že ich nádeje na lepší život, viac slobody a otvorenie hraníc skončili,“ uviedol prezident Pellegrini.

Ján Juráš, syn väzneného evanjelického kňaza, bol pri tom. „Severné vojská išli cez Liptov, konkrétne cez Liptovský Mikuláš. Oni nevedeli, kde sú a prečo tu sú, to bol jednoducho príkaz,“ povedal.

Spomienkovým akciám pri príležitosti výročia okupácie Československa sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

Branislav Lukáč skončil vo väzení pre paragraf 104 – hanobenie štátu svetovej socialistickej sústavy. „Zbieral som materiály z roku 1968, čo sa udialo cez okupáciu. Potom, keď bolo štrnásť rokov po, v roku 1982, som popísal na autobusovej zastávke nejaké protištátne nápisy, aby som pripomenul, že je výročie,“ priblížil politický väzeň Branislav Lukáč.

Na miesto, kde vyhasol po dávke z ruského samopalu život troch ľudí, sa prišli počas dňa pokloniť viacerí politici a veľvyslanci. Rudolf Jindrák, veľvyslanec Českej republiky, mal v čase okupácie iba štyri roky, aj tak ho ovplyvnila.

„Pred našou dedinou práve prechádzali sovietske tanky. Vtedy si pamätám, že sme mali veľký strach. Obdobie po auguste 1968 ovplyvnilo život najmä mojich rodičov, ale vyrastať v čase normalizácie nebolo jednoduché,“ zaspomínal český veľvyslanec Jindrák.

Pamätník Oty Plávkovej

Pietnu spomienku mali aj v Banskej Bystrici. Poklonili sa pamätníku novinárky Oty Plávkovej, ktorá neprestala vysielať spravodajstvo aj keď sa mestom valili tanky.

„Hrdinsky koordinovala a viedla vysielanie vtedajšieho banskobystrického rozhlasového štúdia, ako jediného legálneho pracoviska vo vtedajšom Československu,“ povedal riaditeľ Štúdia STVR v Banskej Bystrici Miroslav Debnár.

Redaktorka Ota Plávková dostala za statočnosť aj vyznamenanie od bývalej prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko