Na hlavný obsah

Vzácna soška Věstonickej venuše prekvapuje aj po sto rokoch. Vedci prišli s novým objavom a prepisujú učebnice

Soška nie je v najlepšom stave, ohroziť ju môže prudký pohyb či zmena atmosférického tlaku.

Vzácna soška Věstonickej venuše prekvapuje aj po sto rokoch. Vedci prišli s novým objavom a prepisujú učebnice
Keramická soška Věstonickej venuše. Foto: ČTK/Profimedia

Jedna z najstarších dochovaných sôch človeka a najstaršia keramická soška Věstonickej venuše pochádza síce z doby lovcov mamutov, ale mamutie kosti ani kly neobsahuje. Zistil to aktuálny výskum vzácnej sochy z Moravského zemského múzea v Brne, ktorý trval 8 rokov. Vedci tiež prišli na to, že malá krehká soška má vo vnútri množstvo prasklín. Ohroziť ju môže nielen prudký pohyb, ale aj rýchla zmena atmosférického tlaku.

Takmer sto rokov už svet pozná sochu Věstonickej venuše a takmer sto rokov ľudia žili v omyle, že soška obsahuje mamutie kosti či kly. Tie omyly sú zaznamenané aj v dokumentárnych filmoch o Venuši.

Vedci vďaka počítačovému tomografu tento omyl vyvrátili a poznajú presné zloženie materiálu, z ktorého soška je. “Sme si celkom istí tým, že vo vnútri nie sú žiadne mamutie kosti. Sú tam skutočne len úlomky hornín, rôzne vyzrážané vápenné karbonáty a mikrofosílie,“ uviedol Petr Neruda z Moravského zemského múzea v Brne pre Českú televíziu.

Vedci tiež zistili, že soška nie je v najlepšom stave. ”Tie pukliny sú tak rozsiahle, že skutočne aj náraz napríklad o sklenenú plochu vo vitríne by mohol spôsobiť, že sa tá figurka rozpadne.

Múzeum má sošku Věstonickej venuše uloženú v trezore a väčšinou vystavuje len jej kópiu. Originál sa na svetlo sveta dostane výnimočne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál