Na hlavný obsah

Webový porovnávač cien potravín nemusí priniesť to, čo štát od neho očakáva, tvrdí odborník

Obchodom to môže priniesť len ďalšiu administratívnu záťaž.

Webový porovnávač cien potravín nemusí priniesť to, čo štát od neho očakáva, tvrdí odborník
Ilustračná snímka potravín. Foto: STVR

Ministerstvo financií chce od budúceho roka spustiť webovú stránku, ktorá má pomôcť ľudom nakúpiť čo najlacnejšie. Predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič je však skeptický. „Cieľ je síce ušľachtilý, ale nie som si úplne istý dosahom na verejnosť a či porovnávací web prinesie naozaj to, čo štát očakáva,“ povedal v Aktuálne :24.

Obchodným reťazcom to podľa neho prinesie zvýšené administratívne náklady a záťaž. „My dnes nevieme povedať nakoľko, pretože nepoznáme finálne technické riešenie, ktoré štát zvolí,“ priblížil.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) by chcel systém na porovnávanie cien kúpiť od našich južných susedov. Maďarsko totiž ako jeden z prostriedkov na stláčanie cien potravín nadol zaviedli takzvaný „sledovač“ či „porovnávač“ cien.

„Aj v Maďarsku sú obchodné siete, ktoré sa dokázali na štátny porovnávač cien napojiť automatizovane. Cenový update tak prebieha automaticky, bez potreby zásahu personálu. Ale sú aj obchodné siete, ktoré musia informácie do systému vkladať manuálne,“ vysvetlil Krajčovič.

Tenká hranica v hospodárskej súťaži

Rezort financií argumentoval, že podobná služba na Slovensku už roky existuje. Hovoril napríklad o zverejňovaní cien na platformách či v letákoch predajcov. Martin Krajčovič s tým zásadne nesúhlasí.

„Marketingová propagácia každého obchodníka je jedna vec, ale toto bude štátny porovnávač cien. To je ekvivalent porovnávacej reklamy, ktorá je ojedinelá na Slovensku. Je tu naozaj veľmi tenká hranica aj v rámci hospodárskej súťaže,“ uviedol Krajčovič.

Zásadné zlacňovanie potravín neočakáva. „Skôr posilňovanie konkurenčného prostredia,“ dodal. Najmä slovenské potraviny budú v porovnávaní cien podľa neho „ťahať za kratší koniec“. „Ak chceme znižovať cenovú úroveň, tak treba podporiť domácich producentov, aby boli konkurencieschopnejší,“ uviedol Krajčovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika