Na hlavný obsah

Z potopenej luxusnej jachty pri pobreží Sicílie vytiahli záchranári telá šiestich obetí

Celkový počet obetí pondelkového stroskotania je sedem.

Z potopenej luxusnej jachty pri pobreží Sicílie vytiahli záchranári telá šiestich obetí
Záchranári pri pobreží talianskej Sicílie vytiahli dve telá z luxusnej jachty. Foto: ČTK/Alberto PIZZOLI/AFP/Profimedia

Záchranári v stredu (21. 8.) pri pobreží talianskej Sicílie vyzdvihli telá britského miliardára Mikea Lyncha, jeho osemnásťročnej dcéry a ďalších štyroch ľudí z vraku luxusnej jachty. Tá sa tam potopila v pondelok (19. 8.) ráno.

Informovali o tom agentúry a britský denník Daily Telegraph s odvolaním sa na šéfa sicílskej civilnej ochrany.

Celkovo šesť mŕtvych tiel našli v stredu potápači v hĺbke približne 50 metrov a postupne ich vyniesli na povrch, informuje britský spravodajský server The Guardian.

Záchranári vynášajú telo nájdené v potopenej jachte pri pobreží Sicílie:

Zdroj: ASSOCIATED PRESS

Celkový počet obetí pondelkového stroskotania je sedem, informujú agentúry AFP a DPA. Telo Recalda Thomasa, ktorý na jachte pracoval ako kuchár, našli záchranári krátko po nehode. Na palube jachty sa v čase nehody nachádzalo 22 ľudí, z ktorých sa 15 podarilo zachrániť.

Podľa britského denníka The Guardian boli medzi nezvestnými britský podnikateľ v oblasti počítačových technológií Mike Lynch, jeho osemnásťročná dcéra Hannah, manažér americkej banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer a jeho manželka Judy a Lynchov právnik Chris Morvillo a jeho manželka Neda. Podľa BBC loď patrila Lynchovej manželke Angele Bacarosovej, ktorá sa zachránila.

Jachta Bayesian, ktorá sa plavila pod britskou vlajkou, kotvila v čase nešťastia v Porticelle neďaleko Palerma. Na 56 metrov dlhej plachetnici so 75-metrovým sťažňom sa nachádzalo desať členov posádky a dvanásť hostí. Jachtu zmietla silná vodná smršť v pondelok krátko pred piatou hodinou ráno.

Vypočúvali kapitána lode a preživších

Prokurátori z mesta Termini Imerese, ktorí vyšetrujú stroskotanie lode, v utorok (20. 8.) večer viac ako dve hodiny vypočúvali 51-ročného Jamesa Catfielda, ktorý bol kapitánom plachetnice Bayesian, uvádza sa na webovej stránke talianskej televíznej stanice RAI.

Prokurátori ho vypočúvali spolu s ďalšími preživšími, aby zrekonštruovali priebeh potopenia a získali technické podrobnosti užitočné pre vyšetrovanie. Výsluchy pokračovali aj dnes a sudcovia majú v úmysle vypočuť všetkých preživších.

Otec jedného z preživších povedal BBC, že jeho dcéra bola spolu s ostatnými pozvaná na jachtu, aby oslávila víťazstvo technologického podnikateľa Lyncha na súde. Podnikateľ čelil obvineniam z podvodu v súvislosti s predajom spoločnosti Autonomy firme Hewlett-Packard a hrozilo mu väzenie. V júni bol oslobodený.

Matka pozostalého ročného dievčatka podľa talianskych médií uviedla, že Lynch bol rád, že plavbu zorganizoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet