Na hlavný obsah

Za drobný príspevok pre Ukrajinu má ísť za mreže. V Rusku odsúdili ženu s americkým občianstvom za vlastizradu

Dostala 12-ročný trest.

Za drobný príspevok pre Ukrajinu má ísť za mreže. V Rusku odsúdili ženu s americkým občianstvom za vlastizradu
Xenija Karelinová odsúdená v Rusku za vlastizradu. Foto: TASR/AP

Súd v Jekaterinburgu vo štvrtok (15. 8.) uložil 12 rokov väzenia za vlastizradu Xeniji Karelinovej, ktorá má ruské a americké občianstvo. Žena bola obžalovaná pre to, že predvlani vo februári, keď ruské vojská vpadli do susednej krajiny, poskytla drobný príspevok na podporu Ukrajiny.

Karolinová si má trest odpykať v trestaneckej kolónii s všeobecným režimom. Má tiež zaplatiť pokutu vo výške 300-tisíc rubľov (asi 2 550 eur) Napísala to agentúra Interfax s odvolaním sa na svojho spravodajcu v súdnej sieni.

Sám súd v tlačovom vyhlásení zdôraznil, že obžalovaná plne priznala svoju vinu. Verdikt nadobudne právoplatnosť po 15 dňoch, ak sa ani obhajoba, ani obžaloba medzičasom neodvolajú, dodal Interfax.

Prokuratúra pôvodne žiadala pre 33-ročnú Karolinovú z Los Angeles 15 rokov vo väzenskom tábore. Ruská tajná služba FSB, nástupkyňa sovietskej tajnej polície KGB, tvrdí, že Karelinová sa opakovane zúčastnila na akciách na podporu Ukrajiny.

Proces za zatvorenými dverami

V Rusku, kde bola navštíviť svojich rodičov, ju zatkla polícia tento rok v januári pre údajné výtržníctvo. Neskôr ju prokuratúra obvinila tiež z vlastizrady. Karolinová sa narodila v Rusku, ale v roku 2012 emigrovala do USA a v roku 2021 získala americké občianstvo.

Súdny proces s ňou sa konal za zatvorenými dverami, ako je zvykom v podobných prípadoch. Ruské úrady v posledných rokoch čoraz viac potierajú kritické hlasy, disent a odporcov režimu. Po tom, ako v roku 2022 ruská armáda začala rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, úrady pritvrdili, aby umlčali všetku kritiku a nesúhlas s vojnou.

Xenija Karelinová hovorí so svojím právnikom v súdnej sieni v Jekaterinburgu.
Xenija Karelinová hovorí so svojím právnikom v súdnej sieni v Jekaterinburgu.Foto: TASR/AP

Začiatkom augusta sa odohrala výmena 26 väzňov, ktorá je označovaná za najväčšiu medzi Moskvou a Západom od studenej vojny.

Do Ruska sa dostalo desať osôb vrátane v Nemecku usvedčeného a odsúdeného vraha a dôstojníka ruskej tajnej služby FSB Vadima Krasikova. Rusko prepustilo okrem iného amerických novinárov Evana Gershkovicha, Alsu Kurmaševovú a tiež niekoľko väznených ruských kritikov Kremľa.

Karelinová súčasťou výmeny nebola, no podľa jej právnika Michaila Mušajlova dúfa, že by mohla byť v budúcnosti. „Výmena nie je možná, kým nenadobudne právoplatnosť súdny verdikt. Po verdikte budeme samozrejme pracovať v tomto smere,“ povedal advokát minulý týždeň podľa agentúry Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet