Na hlavný obsah

Za liečbu v kúpeľoch si priplatíme. Doplatia na to najmä dôchodcovia

Z dôvodu inflácie museli zvyšovať ceny.

Za liečbu v kúpeľoch si priplatíme. Doplatia na to najmä dôchodcovia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Za liečbu v kúpeľoch si priplatíme. Majitelia kúpeľných zariadení museli pristúpiť k zvyšovaniu cien za procedúry či ubytovanie z dôvodu inflácie. Dosah to bude mať najmä na seniorov, ktorí si v nich liečia pohybové, kožné či iné zdravotné problémy. Vlani zavítalo do slovenských kúpeľov viac ako 167-tisíc ľudí.

Martin Beňuch je riaditeľom kúpeľov. Ako tvrdí, rast cien potravín, energií a zvýšenie platov zdravotníkov ho prinútili zdražovať. Pacienti za jeden deň zaplatia napríklad za stravu či procedúry viac ako vlani.

„Stále to nie je ani pri doplatkoch tak, aby sme boli úplne ekonomicky spokojní. Poplatky začínajú niekde od troch eur a čo sa týka letnej sezóny tak od päť eur. Hovoríme o najnižších doplatkoch, ktoré máme,“ priblížil riaditeľ Kúpeľov Sliač Martin Beňuch.

Zdražovaniu kúpeľnej liečby sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Silvester Roštár:

Ak sa pacient napríklad lieči v kúpeľoch 20 dní a za každý deň doplatí minimálne 5 eur, za celý pobyt si dokopy priplatí 100 eur.

Ak má však pacient záujem o nadštandard, ako samostatnú izbu, balkón či výhľad na hory, doplatí ďalšie desiatky eur. Podľa Asociácie slovenských kúpeľov (ASK) sú však kúpeľné doplatky únosné.

„Keď je schválená kúpeľná starostlivosť, pacient dostane od poisťovne schválenie a zoznam kúpeľov, ktoré jeho diagnózu môžu liečiť a môže si sám vybrať. Každý kúpeľný podnik má na svojej stránke zoznam doplatkov a tam sa rozhodne, na čo má,“ uviedla predsedníčka ASK Janka Zalešáková.

Poplatky závisia aj od rezortu zdravotníctva

Kúpele pravidelne rokujú so zdravotnými poisťovňami o lepších podmienkach pre pacientov. „Navýšenie úhrad určuje vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR. Vyhláška pre rok 2024 nealokovala pre kúpeľné zariadenia žiadne navýšenie,“ ozrejmil PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Za kúpeľnú liečbu si priplatia aj tí pacienti v skupine A, ktorým celý pobyt hradí zdravotná poisťovňa. V budúcnosti by mohol pomôcť kúpeľom rezort zdravotníctva.

„V prvom rade sa bude aj financovanie zdravotníctva a ďalšie dofinancovanie vyvíjať aj od situácie v zdravotnej poisťovni. Aktuálne čakáme na vypracovanie ozdravného plánu Všeobecnej zdravotnej poisťovne,“ prezradila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

V niektorých kúpeľoch sa za masáže a liečbu dopláca už tento rok. Inde plánujú zaviesť doplatky od budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika