Na hlavný obsah

Záchranári vyzdvihli všetky telá z potopenej jachty. Je medzi nimi aj telo jedného z najznámejších britských IT podnikateľov

Pri nešťastí zahynulo celkom sedem osôb.

Záchranári vyzdvihli všetky telá z potopenej jachty. Je medzi nimi aj telo jedného z najznámejších britských IT podnikateľov
Talianski potápači vynášajú telo jednej z obetí potopenej plachetnice Bayesan v prístave v meste Porticello. Foto: TASR/AP

Talianskym záchranárom sa vo štvrtok (22. 8.) podarilo vyzdvihnúť posledné dve telá obetí z luxusnej jachty, ktorá sa v pondelok potopila pri Sicílii. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálnych činiteľov. Pri nešťastí, ktoré zrejme spôsobila silná búrka, zahynulo celkovo sedem osôb.

Zdroj blízky záchranárom potvrdil, že vo štvrtok potápači z vraku lode vyzdvihli telo britského podnikateľa v oblasti výpočtových technológií Mikea Lyncha a vzápätí aj poslednú obeť, ktorou bola jeho 18-ročná dcéra Hannah.

Jachta sa potopila v silnej búrke s 22 osobami na palube. Pätnástim ľuďom sa podarilo zachrániť a ešte v deň nehody sa našlo mŕtve telo šéfkuchára Recalda Thomasa, ktorý na jachte varil.

Ďalšími obeťami sú manažér americkej banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer s manželkou Judy a Lynchov právnik Chris Morvillo s manželkou Nedou. Ich telá potápači vyzdvihli v stredu.

Päťdesiatdeväťročný Lynch patril medzi najznámejších britských IT podnikateľov. Podľa agentúry Reuters pozval na plavbu loďou svojich priateľov, aby s ním oslávili skutočnosť, že ho americký súd oslobodil od viny v prípade obvinenia z podvodu.

Bayesian je jednou z najbezpečnejších lodí

Superjachta Bayesian dlhá 56 metrov, ktorá plávala pod britskou vlajkou, podľa zistení BBC patrila Lynchovej manželke Angele Bacarosovej, ktorú sa podarilo zachrániť.

Bayesian postavil taliansky výrobca špičkových jácht Perini. Disponovala prvotriednym vybavením aj bezpečnostnými prvkami. Preto sú námorní experti zmätení, ako sa mohla loď tak rýchlo potopiť. Nepriaznivému počasiu, aké v oblasti panovalo, mala byť schopná odolať.

Prokuratúra v neďalekom meste Termini Imerese začala vyšetrovanie a úrady začali vypočúvať cestujúcich a svedkov. Kapitán James Cutfield ani posádka sa k nešťastiu oficiálne nevyjadrili.

Giovanni Costantino, generálny riaditeľ spoločnosti Italian Sea Group, do ktorej patrí aj Perini, uviedol, že jachta Bayesian je „jednou z najbezpečnejších lodí na svete“ a v podstate nepotopiteľná. V rozhovoroch pre talianske médiá dodal, že podľa jeho názoru bola katastrofa spôsobená reťazcom ľudských chýb. Búrka sa podľa neho dala očakávať.

„Loď sa potopila, pretože nabrala vodu. A ďalšie vyjadrenia už budú musieť poskytnúť vyšetrovatelia,“ povedal Costantino v stredu neskoro večer v spravodajskej relácii talianskej televízie TG1.

S odvolaním sa na údaje z automatického sledovacieho systému jachty a na základe dostupných záberov Costantino doplnil, že od chvíle, keď jachtu začal bičovať vietor a plavidlo začalo naberať vodu, uplynulo 16 minút, kým sa loď potopila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet