Na hlavný obsah

Začína sa Premier League: Novinky, favoriti, zaujímavosti a pálčivé otázky, ktoré zodpovie nová sezóna

Najväčším favoritom na titul je opäť Manchester City.

Začína sa Premier League: Novinky, favoriti, zaujímavosti a pálčivé otázky, ktoré zodpovie nová sezóna
Hráči Manchestru City a londýnskeho Arsenalu FC. Foto: ČTK/Profimedia

Nová sezóna anglickej futbalovej Premier League 2024/2025 začína už o pár hodín. Po turbulentných letných prestupoch či zmenách na trénerských postoch, sa fanúšikovia môžu tešiť na nespočetné množstvo napínavých zápasov, ktoré odštartujú v piatok (16. 8.) večer zápasom medzi Manchestrom United a Fulhamom.

Manchester City sa pokúsi vyhrať piaty ligový titul za sebou. Proti bude londýnsky Arsenal FC, ktorému sa darilo Guardiolov tím dostať pod tlak a v uplynulých dvoch sezónach bojoval o titul až do posledných kôl. Zakaždým však obsadil druhé miesto.

Online stávkové kancelárie, rovnako ako aj viacerí futbaloví experti považujú City a Arsenal za dvoch najväčších favoritov na výhru v sezóne 2024/2025. Avšak, väčším favoritom na výhru prestížnej anglickej ligy je znova Manchester City. Citizens pod taktovkou španielskeho trénera vyhrali titul štyrikrát v rade. Arsenal vyhral svoj nateraz posledný titul Premier League v sezóne 2003/2004.

Štart do sezóny

Dobrý štart je kľúčom k úspešnej sezóne. Podľa OptaAnalyst čaká najľahší vstup do sezóny Liverpool. Tím pod vedením nového trénera Arneho Slota otvorí sezónu zápasom s Ipswich Townom, ktorý sa vrátil do najvyššej anglickej súťaže po 22 rokoch. Ďalej ho čaká Brentford, Manchester United, Nottingham Forest a Bournemouth.  

Naopak, jeden z najťažších vstupov má pred sebou Brentford. V prvých piatich zápasoch ho postupne čaká Crystal Palace, Liverpool, Southampton, Manchester City a Tottenham. Ťažký žreb prvých piatich kôl má aj West Ham. Kladivárov preverí Aston Villa, Crystal Palace, Manchester City, Fulham a Chelsea.

Favoriti na TOP 4

Boj o najlepšiu štvoricu tímov a priamy postup do Ligy majstrov bude ako zvyčajne napínavý. Zhoduje sa na tom viacero futbalových expertov, vrátane tých na oficiálnej stránke anglickej ligy. Rozdielne na top štvorku favorizujú Arsenal, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Aston Villu, Chelsea a Manchester United.

Sezónu 2023/24 sa na prvých štyroch priečkach umiestnili Manchester City, Arsenal, Liverpool a Aston Villa. Piaty Tottenham delili od štvrtej priečky iba dva body.

Vypadnú navrátilci?

Často býva zvykom, že na posledných troch zostupových priečkach tabuľky sa umiestnia tímy, ktoré sa v predchádzajúcej sezóne do Premier League prebojovali z Championship (druhá najvyššia liga). V tejto sezóne je to Ipswich Town, Leicester City a Southampton.  

Ipswich sa do hlavnej anglickej súťaže prebojoval po dlhých 22 rokoch. Leicester a Southampton sa vrátili do Premier League hneď sezónu po vypadnutí.

Práve tieto tri tímy sú stávkovými kanceláriami favorizované k zostupu. Dopĺňajú ich ešte Everton, Nottingham Forest, Wolves a Brentford.  

VAR na sociálnych sieťach

Vedenie Premier League sa v novej sezóne pokúsi znížiť frustráciu fanúšikov zo systému VAR. Spustí nový účet na sociálnych sieťach, prostredníctvom ktorého bude poskytovať aktualizácie a vysvetlenia týkajúce sa rozhodcovských a operatívnych rozhodnutí v každom zápase v takmer reálnom čase. 

Favorit na výhru zlatej kopačky

Stávkové kancelárie podľa portálu flashscore.com jasne tipujú na víťazstvo zlatej kopačky nórskeho útočníka Manchestru City Erlinga Haalanda. Experti z New York Times favorizujú aj hráčov ako Dominic Solanke, Ollie Watkins, Darwin Nunez, Cole Palmer či Mohamed Salah.

Zaujímavosť pred sezónou

Začiatkom júna 2024 oznámila Chelsea príchod nového trénera. Enzo Maresca sa rozhodol po roku na lavičke Leicester City zmeniť pôsobisko. Po jeho príchode robil klub počas letného prestupového obdobia viaceré nákupy. Pár dní pred začiatkom sezóny mala Chelsea na súpiske osem brankárov.

Pálčivé otázky

Dokáže nový tréner Liverpoolu Arne Slot nahradiť nemeckú legendu tímu Jürgena Kloppa a nadviazať na jeho výkony?

Pomôže Fulhamu podpísanie kvalitného záložníka Arsenalu Emila Smith Rowa a skončí po minuloročnom trinástom mieste znova v prvej polovici tabuľky?

Nadviaže Crystal Palace na formu z minulej sezóny a podarí sa mu prvýkrát v histórii skončiť lepšie ako desiatom mieste?

Prekvapí Ipswich a udrží sa v Premier League pod trénerom Kieranom McKennom, ktorý ich od roku 2021 dokázal vytiahnuť z League One (tretia najvyššia anglická liga) až do Premier League?

Ovplyvní sezónu to, že favorit na titul Manchester City čelí 115 obvineniam z porušovania finančnej fair-play?

futbal

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport