Na hlavný obsah

Zadržali Čecha, ktorý plánoval teroristický útok na Dúhový Pride v Bratislave

Ide o mladistvého muža vo veku 15 až 18 rokov.

Zadržali Čecha, ktorý plánoval teroristický útok na Dúhový Pride v Bratislave
Na snímke účastníci 14. ročníka podujatia Dúhový Pride 2024 v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Česká polícia v spolupráci so slovenskou políciou zadržala muža, ktorý plánoval teroristický útok na pochod Dúhový Pride v Bratislave. Informoval o tom Denník N v spolupráci s portálom Voxpot. Informácie spravodajkyni TASR Barbore Vizváryovej potvrdil námestník vrchného štátneho zástupcu v Olomouci Radek Bartoš.

Pred podujatím na podporu práv LGBT+ ľudí polícia odhalila skupinu, ktorá plánovala na pochod zaútočiť. Jej členovia pochádzali z európskych štátov, USA aj Ruska. Koordinovali sa na sociálnej sieti telegram a ďalších platformách. Zaujímali sa aj o iné menšiny, ako napríklad moslimov, Židov či migrantov.

Jednu zo skupín na telegrame tvorili stovky ľudí, medzi nimi aj mladiství. Stíhaný mladík má byť spoluzakladateľom práve tej skupiny, kde plánovali útok na Dúhový Pride v Bratislave, informuje Denník N.

Podľa vrchného štátneho zástupcu v Olomouci Radima Dragouna vzal súd mladistvého Čecha do väzby pre obavu z marenia vyšetrovania a možného opakovania trestnej činnosti, informoval český Deník N. Mladík podľa neho nie je stíhaný za prípravu útoku na pochod v Bratislave, lebo od ďalšieho konania sám dobrovoľne upustil.

Mladíka stíhajú pre trestné činy založenie, podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu práv a slobôd človeka a z podpory a propagácie terorizmu. V prípade odsúdenia za prvý trestný čin by mu hrozilo až desať rokov väzenia, za druhý do 15 rokov. Keďže ide o mladistvú osobu, trest bude nižší, podotkol Denník N.

Ide o mladistvého

Čech v čase spáchania skutku dovŕšil 15 rokov a neprekročil 18 rokov. Vzhľadom na štádium trestného konania a vek obvineného nie je podľa Bartoša možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie.

Či vlastnil zbrane, ktorými mohol útok vykonať, sa nepodarilo zistiť. „Okolnosti prípadu, ktorý vyšetrujú slovenskí kolegovia, nebudeme z taktických dôvodov žiadnym spôsobom komentovať,“ povedal spravodajkyni TASR hovorca českej polície David Schön.

Dodal, že momentálne v ČR nie je známa žiadna hrozba útoku zo strany skupiny ani jednotlivca. Zostáva však všeobecné riziko s ohľadom na bezpečnostnú situáciu vo svete, vojnový konflikt na Ukrajine aj v Palestíne. Prípadné hrozby podľa neho česká polícia rieši aj v spolupráci s partnermi v zahraničí.

Slovenská polícia informovala o odhalení nebezpečnej skupiny ľudí, ktorá plánovala útok na bratislavský Pride 18. júla. Uviedla, že členovia skupiny medzi sebou šírili na rôznych internetových platformách neonacistickú symboliku, nenávistné prejavy a podnecovanie k násiliu.

Podľa českých médií proti nim zakročila 17. júla vo viacerých štátoch vrátane Česka. Práve na Morave kriminalisti z Národnej centrály proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite zadržali neplnoletého Čecha. Podľa nich je spoluzakladateľom skupiny, ktorej členovia sa navzájom radikalizovali a plánovali zaútočiť v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko