Na hlavný obsah

Zápästia, kolená i hlava: Cez letné prázdniny sa zrania tisíce detí. Pozor na chyby pri prvej pomoci

Mnohým zraneniam sa dá predchádzať nosením prilby.

Zápästia, kolená i hlava: Cez letné prázdniny sa zrania tisíce detí. Pozor na chyby pri prvej pomoci
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Najviac detí sa zraní v lete. Trávia čas vonku, na výletoch alebo dovolenkách. Môžu spadnúť z bicykla alebo kolobežky a zraniť si tak hlavu, zápästie alebo členok. Z dát Všeobecnej zdravotnej poisťovne vyplýva, že počas minulého leta sa zranilo 17 154 detí.

Viacerí rodičia majú skúsenosť s tým, že sa ich dieťa zranilo. Medzi najčastejšie úrazy detí patria poranenia zápästia a ruky, členka, či kolena. Časté sú aj poranenia hlavy. Potvrdzujú to štatistiky zdravotných poisťovní.

Štatistiku zranení detí počas letných prázdnin priniesla v Správach redaktorka Miriam Čerešníková:

Jedna zo súkromných zdravotných poisťovní zaznamenala aj viacero prípadov popálenín, ale aj otravy liekmi. „V prípade otravy liekmi tam je tých prípadov ročne výrazne menej, ale miera hospitalizácie tu je vysoká, je to 100 prípadov. To znamená, že každý piaty prípad končí hospitalizáciou,“ informoval člen predstavenstva Unionu Tomáš Kalivoda.

Keď sa dieťa zraní alebo skonzumuje lieky, je dôležité zachovať pokoj a poskytnúť mu prvú pomoc. ,,Ľudia sú dnes už tak nejak rozmaznaní, že proste zavolajú záchranku a však oni prídu. Alebo pôjdeme na pohotovosť a podobne, ale sú stavy, kde treba poskytovať prvú pomoc do minúty po tom, čo sa niečo stalo,“ ozrejmil lekár, záchranár a lektor kurzov prvej pomoci Viliam Dobiáš.

Lekár a záchranár Viliam Dobiáš upozorňuje na chyby pri prvej pomoci. „Vyťahovať jazyk pri bezvedomí, to nikdy nebolo súčasťou prvej pomoci a nemá to žiaden zmysel. Pri epileptickom záchvate, keď sú kŕče, tak strkať niečo medzi zuby, aby si nepohrýzol jazyk, to je tiež nezmysel,“ upozornil Dobiáš.

Podľa odborníka je dôležitá aj prevencia. Napríklad pri bicyklovaní alebo kolobežkovaní treba mať na hlave prilbu. „Osemdesiat percent úrazov, ktoré vzniknú, a z ktorých väčšina je aj hospitalizovaná, by nevznikli, keby deti nosili cyklistickú prilbu,“ podotkol Dobiáš.

Viliam Dobiáš tvrdí, že z 20 percent ťažkých úrazov by tak boli úrazy ľahké.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko