Na hlavný obsah

Zaujímavé prírodné divadlo, či svadobný tanec: Rojenie podeniek láka z roka na rok čoraz viac ľudí

Podenka nížinná je chránený živočích.

Zaujímavé prírodné divadlo, či svadobný tanec: Rojenie podeniek láka z roka na rok čoraz viac ľudí
Svadobný tanec podeniek. Foto: STVR

V týchto dňoch sa pri vode roja podenky. Tento druh hmyzu je známy svojim jedinečným svadobným tancom. Jeho výsledkom je založenie ďalšej generácie. Rojenie je pre zvedavcov zaujímavé prírodné divadlo. Podenky sú pre odborníkov aj dôležitým indikátorom- množia sa tam, kde je čistá voda.

Svetlá na mostoch či na pouličných lampách sú svedkami lásky malých okrídlencov. Väčšinu roka žijú na dne riek ako larvy, keď príde ich čas, vylezú na breh, zvlečú sa a vyletia.

„Podenky sa vyroja, jediný účel podeniek je ten, aby položili základ ďalšej generácie, neprijímajú ani potravu,“ vysvetlil prírodovedec Tomáš Mlynský.

Svadobný tanec podeniek trvá veľmi krátko. „Sú okrídlení, obidvaja lietajú, ale samčeky robia svadobné roje. Do toho roja nalietavajú samičky a samčeky ich oplodnia,“ priblížil Mlynský.

Roju podeniek sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

Samčeky hneď hynú a samičky odlietajú proti prúdu rieky klásť vajíčka. Po úkaze treba neraz upratať. „V Holandsku sa tieto roje nazývajú summer snow, letný sneh, tanec lásky, toto sú samčekovia,“ uviedla herečka Lucia Vrablicová.

Zlepšená kvalita vody

Prírodné divadlo láka z roka na rok čoraz viac ľudí. No nie vždy majú aj šťastie ho zastihnúť. „Neviem kde sú dnes, či si zobrali dovolenku. Čakám tu viac ako hodinu, nič sa nedeje. Býva to vždy koncom augusta, ja to mám v kalendári zaznačené, viem že teraz mali byť,“ povedala obyvateľka Piešťan Táňa.

To, že sa podenky vyskytujú posledné roky napríklad v Hlohovci či v Piešťanoch, znamená, že sa zlepšila kvalita vody v rieke.

„V prvej polovici 20. storočia sa rieka Váh začala silne znečisťovať, textilným priemyslom, cukrovarmi, strojárskym priemyslom, podenky prišli na pokraj vyhynutia,“ ozrejmil Mlynský.

Podenka nížinná je chránený živočích. Ich populácii by pomohlo, keby sa počas párenia stlmili svetlá na exponovaných miestach, prípadne keby sa na ne nainštaloval červený filter.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny