Na hlavný obsah

Zbierate na dovolenke mušle? Nerobte to, môžete porušiť zákon či narušiť ekosystém

Mušle majú na svojom pôvodnom mieste veľký význam.

Zbierate na dovolenke mušle? Nerobte to, môžete porušiť zákon či narušiť ekosystém
Ilustračná snímka - mušle. Foto: Pexels

Zbierate na dovolenke na plážach mušle? Nerobte to. Môže to mať ekologické, etické a dokonca aj právne dôsledky. Ide totiž o viac než len pekné predmety, ktoré môžeme zbierať ako zdanlivo neškodný suvenír.

V skutočnosti sú mušle prekvapivo dôležitým prvkom v pobrežných ekosystémoch. Mnohé morské živočíchy, ako napríklad kraby pustovníky, malé ryby a rôzne bezstavovce, sú od prázdnych mušlí, ako sú tie, ktoré zbierame, doslova závislé.

O zbieraní mušlí a vplyve tejto aktivity na prírodu hovorila v relácii Dobré ráno, Slovensko redaktorka Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

Napríklad, kraby pustovníky hľadajú prázdne schránky a s tým, ako sa zväčšujú, sa sťahujú do väčších. Keď im toto útočisko vezmeme, znižujeme dostupnosť ich domčekov, a to by mohlo mať vplyv na ich prežitie.

Podobne, drobné prázdne mušle slúžia často ako úkryty pre malé rybky, ktoré ich chránia pred väčšími predátormi. Bez týchto prenosných schránok sú zraniteľnejšie a vystavené nebezpečenstvu.

Viac turistov, menej mušlí

Španielski vedci zistili, že najviac muší na plážach zostáva v zime, keď tam nie sú turisti. Dokonalým príkladom je Playa Larga, v preklade dlhá pláž, ktorá leží asi hodinu od Barcelony.

Zistili tiež, že v oblastiach, kde je vysoký turistický ruch, je počet mušlí výrazne nižší – až o 60 percent v porovnaní s plážami, na ktorých sa vyskytuje menej ľudí. To môže mať kritický vplyv na ekosystém.

A nejde len o ochranu morského života. Mnohé vtáky používajú časti mušlí na stavbu hniezd a dôsledky zbierania mušlí tak možno ďaleko presahujú naše predstavy.

Kde sa zbieranie trestá

V mnohých častiach sveta je zbieranie mušlí nezákonné. V krajinách ako Kostarika, Bahamy a Filipíny platia zákony, ktoré obmedzujú alebo úplne zakazujú zber mušlí z pláží. Opatrenia sa zameriavajú na ochranu zraniteľných druhov a zachovanie prírodných krás pobrežia.

V Spojenom Kráľovstve sa už od roku 1949 zakazuje odstraňovanie akéhokoľvek prírodného materiálu z verejných pláží. Opatrenia, hoci miernejšie, zaviedli aj na Floride v USA.

Ako alternatíva sa ponúka fotografovanie. Alebo niečo ešte ekologickejšie. Tiež zbieranie, ale odpadkov z pláže, aby sme raka pustovníka nemuseli vidieť schovaného v plastovom vedierku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet