Na hlavný obsah

Zelené riešenia proti suchu: Bratislavská vodárenská spoločnosť ponúka granty na projekty

Vodári na projekty rozdelia dohromady 200-tisíc eur.

Zelené riešenia proti suchu: Bratislavská vodárenská spoločnosť ponúka granty na projekty
Ilustračná snímka - strecha bratislavského obchodného centra. Foto: STVR

Už len do konca augusta je možné požiadať o grant na vodozádržné opatrenia od nadácie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Žiadať môžu školy, škôlky, firmy, samosprávy, ale aj ľudia. Vodári na projekty rozdelia dohromady 200-tisíc eur.

Klimatická zmena so sebou priniesla riziko dlhotrvajúceho sucha. Zraniteľné sú najmä mestá. Odborník vysvetľuje, že systém kanalizačných a stokových sietí spôsobuje, že voda z krajiny rýchlo odtečie.

„Potom dochádza k tomu, že voda sa veľmi krátko, alebo vôbec sa nezdrží v mieste dopadu. Tým pádom je jej potom nedostatok a chýba. Nie len v mestách, ale v celej krajine. Spôsobuje to potom pokles hladín podzemných vôd, dá sa povedať, v celej krajine,“ uviedol Andrej Škrinár z Katedry vodného hospodárstva krajiny.

Grantu na vodozádržné opatrenia sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

Vodozádržné opatrenia podľa Andreja Škrinára najlepšie fungujú, keď ich je viacero. „Sú to všetky možné typy opatrení, ktorými dosiahneme to, že voda vsiakne na mieste dopadu, pomaly vsakuje. Prípadne sa dá využiť na polievanie. Typickými opatreniami sú napríklad zelené steny a strechy,“ ozrejmil Škrinár.

Bratislavská vodárenská spoločnosť chce podporiť najmä budovanie vsakovacích objektov a nádrží na zadržanie vody.

„Vyčlenila na to finančné prostriedky vo výške 200-tisíc eur a zadefinovala nasledovné štyri skupiny prijímateľov. Fyzické osoby, verejné subjekty, obce na území pôsobenia BVS, firmy a správcovské spoločnosti. Pre každú skupinu sú vyhradené prostriedky v objeme 50-tisíc eur,“ informovala Alexandra Maszayová z oddelenia komunikácie BVS.

Výzvu na viac ako 52 miliónov na vodozádržné opatrenia vyhlásilo na začiatku augusta aj ministerstvo životného prostredia. O peniaze môžu žiadať cirkvi, neziskové organizácie, verejná správa, obce, ale aj ďalší. Peniaze poputujú do všetkých krajov, okrem Bratislavského.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko